We weten hoe de appel in elkaar zit?  


Genen. DNA. Genoom. Genoomsequentie. Allemaal moeilijke woorden die iets met de erfelijke eigenschappen van de appel te maken hebben.
Het nieuws is: we weten het steeds beter hoe de appelgenen in elkaar en achter elkaar zitten. Deze week staat er in het tijdschrift Nature Genetics een uitgebreid verhaal over hoe het zit met al die genen. Met de nieuwste technieken zijn lange DNA-reeksen in kaart gebracht. Een internationaal consortium van onderzoeksinstellingen werkte daaraan.

Omdat we al 93% van de 42000 vermoedelijke genen zo dat heet gevalideerd hebben, weten we beter de genen te vinden die een interessante appel-eigenschap aansturen. We kunnen zo dus sneller een geschikt ziekteresistent ras voor de biologische teelt vinden.

Onze vrienden in Wageningen spelen een belangrijke rol bij de DNA-analyses. En bij het ontwikkelen van nieuwe rassen.

Benieuwd of onze Wageningse vrinden nu ook historische fruitrassen kunnen her-uitvinden. De oorspronkelijke Rode Wijnappel, zou ie weer terug kunnen komen? In Zuid-Afrika zouden ze 'm graag in het Kaapse fruitteeltmuseum willen hebben. En de Lieve Vrouwenappel, een jonkie en toch al uitgestorven.

Vrinden in Wageningen, sukses bij het uitvinden van lekkere rassen waarvoor je niet de gifspuit hoeft te laten uitrukken. En als jullie historisch materiaal opnieuw tot leven brengen, ik heb wel belangstelling voor een enthoutje?.

Verder lezen: Nieuwe Oogst



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland