Fruit als achterliggende oorzaak
van wereldrevolutie
 


James Lind. 1747. Een Schotse scheepsarts met veel scheurbuikpatiënten. Hij wil er wat aan doen. Tot dan was er geen genezing. Vaak stierven patiënten. Eerst verloren ze hun tanden en kregen ze inwendige bloedingen en uiteindelijk stierven ze onder helse pijnen. Proefonderzoek bij patiënten kon dus eigenlijk nooit méér schaden dan niks doen. Twee patiënten kregen van Lind bij wijze van experiment dagelijks een liter cider. Twee kregen er zwavelzuur, twee kregen er zeewater, twee kregen er azijn, twee mannen kregen dagelijks kruiden-met-gerstewatermengsel. En twee mannen kregen citroen en twee sinaasappels.

Jullie weten natuurlijk allemaal hoe het afliep. De ene fruiteter kon weer gewoon aan het werk, de andere kon de resterende zieken gaan verzorgen.

Nieuwe technieken, ook medische technieken, hebben tijd nodig om aanvaard te worden. Pas ongeveer een halve eeuw later, in 1804, beval de Engelse Admiraliteit dat op lange zeereizen citroen bij de rum gedronken moest worden.

De zeelieden uit de rest van de wereld beschimpten de Engelsen als “Limey’s”, zeg maar als “citroentjes”. Maar de Engelsen lachten laatst en best, want de scheurbuik verdween bij de Engelse vloot.

Nadien konden de Engelsen dus gemakkelijker met behulp van de vloot een wereldrijk uitbouwen en verdedigen. Als je je bedenkt dat grote delen van de wereld door de Engelsen gekoloniseerd werden, dat daardoor Engels de wereldvoertaal werd, dan besef je dat fruit veel belangrijker is geweest voor de wereldgeschiedenis dan je zou denken!

Zonder overdrijving kun je zeggen: het gebruik van fruit door de Engelse lag mede ten grondslag aan een wereldrevolutie met wellicht nog meer impact als de industriële revolutie.

Verder lezen:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland