Op fruitpad ....
naar de Abdijtuincollectie in Egmond
 


Kloosters waren centra van fruitteelt. Als ik me goed herinner had Karel de Grote al bepaald dat kloosters iets met fruit moesten doen.

Al in de late Middeleeuwen werden er IJsbouten verhandeld rond het klooster van Egmond, staat er in een oud perenboek.

Uw redactie toog dus naar de open dag van de Abdijtuin. Deze tuin wordt onderhouden door leden van de POM.

Vandaag, ook al is het nu in het kortst der dagen, een reportage over dit bezoek rond de eerste september 2007. Beter laat dan nooit, moeten jullie maar denken.............

Het klooster

We verwachtten een oud klooster, met echte kloostermoppen. Helaas, het was een zakelijk, modern gebouw. Alhoewel, helaas? Moderne kloosterbouwkunst heeft ook charme.Oordeel zelf maar....

Een blik op het kloostergebouw

Zelfs de Christusfiguur is modern.....

En ook de fruittuin is modern, blijkt bij eerste aanblik.....

Het lijkt echt een moderne boomgaard....

In de kloostertuin lijken oude tijden te herleven. Zo staan er "Abdijzaailingen". Wie wil weten of dit een speling is of dat er een bewuste kweekstrategie achter zit, moet de beheerders maar es vragen.

"Abdijzaailingen"

Sommige rassen ken je vrij vlot, zoals deze Presenten van Engeland ( als ze niet van Holland zijn.....).

Present van Engeland

Een onbekend ras...Princes Louise

Ook sierappelbomen in de Abdijtuin

In een kloostertuin hoort men natuurlijk aandacht te hebben voor de kweekproducten van geestelijken. Zoals Pater van der Drift.

Pater van der Drift

Schöner von Nordhausen

Ananas Reinette

Men herkent hier de gemarmerde Gravensteiner

Enige mooie maar op dit moment naamloze vruchten...

Slot

Een bezoek aan de Abdijtuin op de open dag is de moeite waard. Je wordt er allervriendelijkst ontvangen en rondgeleid. Na afloop of vooraf kun je bij de kloosterwinkel een kopje koffie drinken, en een mooie kaars uit de kaarsenmakerij bij het klooster is een origineel kadeau.

Het klooster zelf kom je helaas maar begrijpelijk niet in.

Maar deze redactie zou deze redactie niet zijn als er wat op de Abdijtuin valt aan te merken. De etikettering, jammer, jammer, jammer. Het gebrek aan etiketten of naambordjes maakt het leven van een redacteur (en elke andere bezoeker) een stuk makkelijker. Wat dat betreft kan de Abdijtuin echt een voorbeeld nemen aan de collectieboomgaard van de POM in de Beemster. Echt een aanbeveling!

Verder is de tuin 1 of 2x per jaar slechts geopend voor belangstellenden. Alweer jammer. Er is fruit genoeg in diverse stadia van rijpheid, dus waarom niet vaker een rondleiding gepland? Okay, het zijn vrijwilligers die het moeten doen, en ook ik zie wel dat het onderhoud hier bergen met tijd kost. Maar met goede bordjes, zal menigeen zelf de weg weten te vinden, en alleen incidenteel een in de abdijtuin werkzame POMmer aanspreken.

Kortom, je kunt een prima middag uit naar Egmond. Als fruitrassenliefhebber vermaak je je prima, en met betere bebording optimaal!



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland