Sweet Sensation gaat de perenmarkt veroveren  


Sensatie: roodschillige Sweet Sensation gaat vanuit Deil de perenmarkt veroveren

Door Bas van Andel

Op deze webstek plegen we aandacht te geven aan oude fruitrassen. Belangrijk nieuws over moderne fruitrassen willen we u echter nadrukkelijk niet onthouden. Na nieuws over rode appels uit Nieuw-Zeeland ( zie artikel elders in deze rubriek) daarom nu nieuws uit eigen land.

Dat nieuws is het volgende. De groene peer zoals die bij de gemiddelde groenteboer in de winkel ligt heeft wellicht zijn langste tijd gehad. In ieder geval zal groen niet meer de enige kleur peer zijn. De Conference en dergelijke handperen zijn best lekker. Alleen aan de kleur mankeert wat. Daar is nu een oplossing voor gevonden. De Sweet Sensation komt eraan. Een peer met een prachtig rode schil. Een overwegend rode bicolore peer, zeggen deskundigen.

Tot dusverre waren rode peren in ons land eigenlijk onbekend. Voor hobbyisten is hier en daar bij gespecialiseerde boomkwekers de Rode Williams te koop ( in Amerika: de rode Bartlett). In Zuid Afrika worden een maand lang ( hun nazomermaand april) Rode Williams peren vermarkt. Verder bestaat er nog de Rode Cascade. Voor enthout daarvan moet men voorzover mij bekend naar Frankrijk toe. Van iemand die in Nederland ooit Rode Cascade geteeld heeft begreep ik dat de smaak, waarschijnlijk door ons klimaat, tegen valt. De Amerikaanse Red Sensation peer is mij onbekend. Op een Amerikaanse website vindt men verder nog: Rode Anjou, Rode Comice, Roguered,. Zie de volgende website voor mooie plaatjes van diverse rode peren, plus vele links: http://food.oregonstate.edu/a/pear.html

Alleen de Rode Clapp’s Favourite van het fruitmuseum in Doesburg zijn bij veel fruitminnaars in ons land bekend.

Het fruitexportbedrijf Van Doorn International Fruit uit Deil heeft met een veiling in België (BFV) en daarmee met clubs van telers een contract afgesloten voor afzet en productie van de Sweet Sensation. De eerste peren, nog van proefvelden afkomstig, zijn al op de veiling ( vlak voor kerst 2005) aangevoerd en voor 2 euro per kilo gretig van de hand gegaan.

Aan de eerste aanvoer van de rode peren gingen meerdere jaren van onderzoek door Van Doorn International vooraf. En misschien, maar dat is iets waar niet over gesproken wordt, nog meer jaren van wetenschappelijk onderzoek. Het is bekend dat Prof. Dr. Piet de Sonnaville indertijd ook met kleur in en op peren geëxperimenteerd heeft.

Over de genetische ouders van de Sweet Sensation houdt het bedrijf uit Deil uiteraard wijselijk de mond. De eigenschappen van de op de Doyenné du Comice lijkende Sweet Sensation: geen beurtjaren, goede opbrengst, zoeter dan de Doyenné du Comice. In deze periode worden bij diverse exclusief gecontracteerde fruittelers Sweet Sensation boompjes gezet. Over circa 5 jaar zal de aanvoer naar de veiling goed op gang komen .

Men kan hoge verwachtingen hebben van de kansen van de Sweet Sensation. Wie in de herfst de open dag ( fruittentoonstelling) van het fruitmuseum in Doesburg bezocht heeft, weet immers dat daar de Rode Clapp’s Favourite als zoete broodjes over de toonbank gaan. Een krachtige consumentenvraag naar rode peren kun je dus wel vlot aannemen.

Voor de particuliere boomgaardbezitters is er vanuit Deil geen goed nieuws. De boompjes zijn exclusief voor gecontracteerde fruittelers en worden onder geen beding aan particulieren geleverd. Pas over vele jaren, als het kwekersrecht is afgelopen, zult u zelf uw boomgaardje met rode Sweet Sensation kunnen opfleuren. Tot dan zult u het met Rode Williams of Rode Clapp’s Favourite moeten doen. Of met onderstaande foto van de Sweet Sensation, die geleverd werd door Van Doorn International



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland