Uit naar fruit….. in Buurtschap Peerenboom  


Wie van de Randstad naar Breda zoeft, komt er langs. Het dorp Hank. Maar wat bijna niemand weet is dat je dòòr Hank komt. Ooit doorsneed de cultuurhistorisch belangrijke Keizer Napoleonweg van Parijs naar Amsterdam het dorp, nu doet de A27 dat. En aan de oostkant van de A27 bevindt zich de buurtschap Peerenboom. Als je vanaf de A27 het bordje volgt dat naar Camping De Peerenboom wijst volgt, kom je er vanzelf.

Het heet een buurtschap, de Peerenboom. In feite zijn het minder dan 36 huizen langs een oude dijk, die vroeger beschutting bood tegen het zilte water vanuit de Brabants-Zeeuwse-Zuid-Hollandse Delta en het zoete water vanuit de Maas. Inmiddels ligt er een echt sterke dijk evenwijdig aan de oude dijk.

Als hoogstamfruitbomenfreak kom je er omdat je denkt: waar zouden de perenbomen zijn? Of je vraagt je zelfs af: waar zou dè perenboom zijn. In deze reportage gaan we op zoek.

De Peerenboom staat op de kaart en de gemeentelijke bordjes

Buurtschap Peerenboom omvat de oude Maasdijk . De nieuwe Maasdijk ligt op de achtergrond.

Op zoek naar de perenbomen

Westelijke entree met notenbomen

Als je vanaf de A27 De Peerenboom binnenrijdt, wordt je onthaald door twee notenbomen die een welkomstboog over de dijk voor je vormen. Bij de ingang zijn geen perenbomen te zien; wel staan er enkele mooie appelbomen onder aan de dijk.

Hoogstamappelbomen in het talud

Even later zien we evenwel de eerste perenboom. Deze eerste perenboom lijkt een Clapp’s Favourite. Er hangen enkele rode peren me toe te lachen vanuit vrij kale en vrij schaars aanwezige takken. De perenboom lijkt zijn beste tijd te hebben gehad.

Clapp’s Favourite lacht toe

Even later zien we nog een perenboom. In nog beroerder staat. Alsof de bliksem door de top is geslagen. De kleur van de bladeren neigt af en toe naar rood. Een teken van perenaftakelingsziekte? Het lijkt er op.

Een rode gloed over de perenboom?

te twijfelen wat er aan de hand is: dit is evident de perenaftakelingsziekte. De perenboom is al zo ver afgetakeld dat redding uitgesloten lijkt. Ook een ernaast staande boom heeft zijn beste jaren gehad.

Onmiskenbaar perenaftakelingsziekte

Alhoewel ik natuurlijk niet elke boom achter elk huis gezien heb, heb ik dè perenboom niet ontdekt. Niet vreemd, als je bedenkt dat hier in de winter van 1944/1945 het oorlogsfront lag en praktisch elk huis dus van na de oorlog dateert. Als er in 1944 nog een “dè” perenboom zou hebben bestaan, zou hij aan splinters geschoten zijn.

Toch is er ook nog positief nieuws. Ik zie ook enkele bomen, waaronder een Zoete Brederode, die wel goed in het blad zitten en nog geen roodverkleuring vertonen. Met een foto van de laatste wel in redelijk goede staat zijnde perenbomen besluiten we deze mini-trip.

Toch nog perenbomen in redelijke staat aan de Peerenboom

Kansen voor peren op De Peerenboom?

Ik wil dit verhaal een positiever wending geven. De Peerenboom is op zich een pareltje van een lint langs een dijk. Noten- en appelbomen en de laatste op orde zijnde hoogstamperenbomen laten zien hoe mooi het er nog kan zijn met hoogstamfruitbomen.

Ik ga een stap verder. De dijkbuurtschap kan een merkelijke facelift krijgen. Ik zie volop kleine perceeltjes langs de oude dijk, waar agrarische productie niet mogelijk is. Je ziet er schapen en ponies op lopen, of rommel opgeslagen worden. Ik zie flauw oplopende op- en afritten langs de dijk, waarlangs ruimte zou moeten zijn voor hoge, smalle perenbomen.

Als ik landschapsarchitect of hovenier zou zijn, zou ik veel kansen zien om de dijk te verfraaien. Ponies en schapen kunnen rustig blijven lopen in hun mini-weides, als je maar een korf rond de stam van nieuwe bomen zet.

Ik ben geen landschaps- of parkarchitect, ook geen tuinontwerper of hovenier, maar mijn vingers beginnen te tintelen. Ik zou de Peerenboom weer omtoveren tot dijk met veelvormige boomgaardjes. Uiteraard met veel perenbomen. De dijk, de mini-weitjes, de flauwe taluds, de op-en afritten van de niet meer waterkerende dijk, ze bieden legio mogelijkheden om hier een hoogstamparadijsje te maken.

De lokale campingbaas kan zijn gasten langs èchte perenbomen-boomgaardjes leiden naar zijn Peerenboom. Mensen zouden het aantrekkelijker kunnen gaan vinden een tochtje langs de dijk te gaan maken. De Peerenboom zou een dijk van een perendijkbuurtschap kunnen worden!

Uiteraard, het initiatief zal van de mensen zelf moeten komen. Het is hùn buurtschap. Maar als ik er zou wonen, zou ik vandaag nog bij de mensen langsgaan om te vragen wie er mee wil doen de buurtschap - de naam waardig- nog paradijselijker, te maken!



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland