Nieuw: isolaten in de fruitteelt  


Soms lees je berichten over de moderne fruitteelt waarvan je denkt: wat hebben ze nou weer uitgevonden? Isolaten, dit keer. Nou ben ik vooral geen chemicus, dus mij kun je al gauw verrassen met een moeilijk woord uit de chemie.

Maar goed, ik zal proberen uit te leggen waar het over gaat. Het gaat over appelschurft. Die wordt nu bestreden met koperverbindingen. Koper in onze natuur is niet goed. Wist je dat koper vroeger in varkensvoer gestopt werd, en dat van de varkenspoep met koper de schapen doodgingen?!

Hoe dan ook, de dure en vooral niet zo milieuvriendelijke koper-chemie moet eruit. Vindt trouwens ook de EU.

Nou wordt appelschurft veroorzaakt door de schimmel "Venturia inaequalis". Wageningse knappe koppen hebben een schimmel geïsoleerd, waaruit een isolaat wordt gehaald. Dat heet H39. Je kunt het isolaat verkrijgen uit vinasse, een product uit de suikerindustrie, als ik het goed heb. En het werkt nog ook, blijkt uit veldproeven. Je krijgt dus met het isolaat-goedje minder schimmel van de appelschurft in de boomgaard.

Uiteraard moeten de knappe koppen nog even doordenken en verder testen. Het goedje met de isolaten er in is dus voorlopig nog niet te koop. Maar er is hoop op weer een milieuverbetering bij onze appelvrienden.

En dat werd hoog tijd ook, want de klant lust geen chemie op zijn fruit en de supermarkten verdommen het nog langer in de lijst van Milieudefensie te boek te staan als verkopers van fruit met gif erop!

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 061208



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland