Appelallergie:
ondoorgrondbaar eiwittenverhaal
 


Sommige mensen worden beroerd van het eten van appels. Dan is er sprake van een appelallergie. Vaak treedt de allergie niet op als je Santana's eet.

We denken, nee beter, dachten, dat dit komt door het mal d 1-eiwit. Nou, dat ligt net ietsje genuanceerder, hebben Wageningse en andere knappe koppen ontdekt. Er zijn namelijk meerdere varianten van het mal d 1-eiwit. Als het eiwit net ietsje anders is opgebouwd, krijg je geen reactie, een heftiger reactie of een reactie bij mensen die er anders geen last van hebben.

Dat de eiwitten verschillen per ras, komt door twee genen van de appel. Het ras bepaalt dus welke variant van het eiwit door de genen gefabriekt wordt, als je het nog snapt.

Gisteren hadden we het in deze rubriek over genen en ingrijpen daarin, en wat Gods regels volgens de dominee en pastoor daar van zeggen. Vandaag moeten we - althans zij die geloven- constateren dat de Schepping toch een echt meesterstukje van God was, wat we alleen met heel veel moeite een beetje ontrafelen. "Gods wegen zijn ondoorgrondelijk", zei de dominee. En, meneer pastoor, daaraan voegt u vast toe: "en Gods Schepping met genen is bovendien ondoorgrondbaar".

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 191108



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland