Klimaat en in oktober bloeiende kersenbomen
en meer...
 


Op deze website hadden we 't al vaker over de gevolgen van veranderend klimaat, waardoor meer weersextremen ontstaan. Afgelopen jaar waren veel vruchten ook weer weken eerder rijp dan de boekjes vertellen.

In Japan is het dit jaar nog bonter. Heftige orkanen hebben afgelopen nazomer de bladeren van heel veel bomen naar grote hoogten meegenomen. Bij kersenbomen geven blaadjes een stof af, waardoor ze niet in bloei raken. Kenners weten het: bij kersen (en veel andere vruchtbomen) komt in het voorjaar eerst de bloesem, daarna de bladergroei.

Door het ongewone bladverlies in de nazomer zijn de bloeiremmende stoffen verdwenen. Met als gevolg dat de kersenbomen nu in bloei staan. Dat dat eerder gebeurde, kan niemand zich daar herinneren.

Tja, klimaatverandering. Sommigen, vooral populistische politici, ontkennen of bagatelliseren het. Tegen de tijd dat 't echt een probleem wordt, zijn wij allang op een veiliger pluche beland, zie je ze denken. Wij fruitliefhebbers hebben niet de wijsheid in pacht, maar wij zien dat er nu al steeds meer rare dingen gebeuren als gevolg van weersextremen.

Mocht je nog twijfelen of dat door ons mensen komt? Nodig dan Peter Kuipers Munnike es uit, onze weerman. Ik was op een bijeenkomst met hem. Hij had een vlijmscherpe analyse. Bij CO2 heb je 2 soorten koolstof. Om het maar simpel te houden: bij koolstof als gevolg van uitademing zit een ander aantal neutronen in de atoomkern van koolstof dan bij koolstof als gevolg van verbrandingsprocessen. En Peter was glashelder: sinds 1870 gaat de temperatuur op aarde rechtevenredig omhoog met de hoeveelheid C van verbrandingsprocessen. Dat kunnen ze afmeten aan opgeslagen C in de ijskappen. En jullie weten het natuurlijk: hetere lucht geeft , denk aan zomerse buien, veel regen en wind, onze atmosfeer wordt steeds heftiger, en omdat hete lucht meer waterdamp kan bevatten, krijgen we in de zomer , als we buien krijgen, vaker een maandportie in één uur uit een plensbui of hagelstorm. Menig fruitteler ziet zo zijn oogst wel een keer kapothagelen. En dat zal nog wel vaker gaan gebeuren.

Beste fruitteler, Beste Rutte, Nare Trump, mocht je twijfelen aan ons menselijk gestook als bron van klimaatverandering, haal Peter es in huis. Als 't effe kan komt ie op de fiets.....om geen extra auto-verbrandings-C de lucht in te jagen. En helaas, beste fruitboomvrinden, C opslaan in fruitbomenhout, het helpt even, maar als je dan die boom in de haard kiepert, komt die verbrandings-C gewoon weer in de lucht. Gebruik zonne- en windenergie, of spierkracht-energie ("opgewekt" niet met vlees van de bio-industrie, maar met plantaardig eiwit) als je het klimaat wilt dienen. Ook fruittelers, professioneel of hobbymatig, kunnen helpen het CO2-probleem een heel klein beetje te minderen. Jij kunt met gedrag als fruitteler iets doen waar Trump en Rutte falen. In de verre verte ook in het belang van je eigen fruitoogst.

Volgende bijdrage weer "gewoon" over fruit.

Verder lezen over bloeiende kersenbomen in oktober: Telegraaf



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland