Beemster 400 jaar

 


Volgend jaar zal de bevolking van de Beemster, één van de grote Noord-Hollandse polders, ook door de Unesco als Werelderfgoed aangemerkt, vieren dat deze polder in 1612, na vijf jaar malen, is droog gevallen en dat er gestart kon worden met het inrichten van dit vruchtbare stuk land. Meer dan 40 windmolens klaarden dit karwei. Een 38 kilometer lange dijk met een ringvaart hield en houdt deze polder in toom. Nu geen windmolens meer, maar elektrisch aangedreven gemalen. Niet alleen wegen, vaarten, sloten maar ook grote stolpboerderijen gingen de polder aanzien geven. In die jaren ging het om een financieel aantrekkelijk project. Nu na vier eeuwen denken we meer aan het in stand houden van wat met grote inspanning is verworven en spreken we van Cultureel Erfgoed

Cultuur Erfgoed is in deze jaren meer en meer een uitdrukking die de POMologische Vereniging Noord-Holland in haar woordenschat heeft opgenomen. Niet alleen “Behoud van hoogstamfruitbomen in zo groot mogelijke verscheidenheid” als doelstelling, maar daarbij ook denken aan hoe vroeger de landgoederen waren ingericht, welke fruitbomen vroeger bij de stolpboerderijen waren aangeplant. Naast de liefhebbers van een boomgaardje dichtbij huis of van een paar boompjes in de achtertuin aanplanten te ondersteunen in het realiseren van zo’n wens, richten we ons ook op de specifieke projecten, die we graag in authentieke vorm hersteld zien worden.

Bij dit authentieke hoort een grote of kleinere boomgaard met oude Noord-Hollandse rassen. Bij het slot Assumburg in Heemskerk is een prachtige boomgaard met heel oude rassen gerealiseerd. Ook bij Huis te Manpad in Heemstede is door vrijwilligers de aanplant van een prachtige boomgaard met veel verschillende oude rassen te bewonderen. In deze projecten was de POMVNH gedeeltelijk ondersteunend.

In Middenbeemster op het kruispunt van de Volgerweg en de Middenweg hangt elke donderdagmorgen, als er wordt gewerkt, de vlag van de POMologische Vereniging Noord-Holland. Daar is in 2003 een boomgaard aangeplant met ruim 300 verschillende appel- en perenrassen. Deze boomgaard is geen doel op zichzelf maar is bedoeld om zich in de provincie te vermenigvuldigen. Er is nu enthout beschikbaar van de oude rassen.

In 2012 sluit de vereniging zich aan bij Manifestatie Beemster-400, een feestjaar voor de inwoners van de Beemster. Er zijn vorig jaar 17 appelrassen en 15 perenrassen als hoog- en halfstam opgeënt die alle in oudere tijden in Noord-Holland voorkwamen. Eén van de appelrassen hebben we Beemster Herfst - 400 genoemd als eerbetoon aan de Manifestatie Beemster-400. Bomen uit deze collectie kunnen worden gereserveerd. Niet alleen door inwoners van de Beemster, maar door ieder die belangstelling heeft. In totaal willen we 180 hoogstammen en 80 halfstammen in de provincie verspreiden. uw keuzes te maken. We vragen aan u een succes te maken van deze actie.

Beschikbaar oude rassen:

Appelrassen:


Beemster Herfst-400
Zoete Pippeling
Uitgeester Zoet
Transp. de Croncels
Koningin Emma
Reinette d’Or
Beauty of Bath
Beemster Vroeg
Framboosappel
Schagerrood
Meigroen
Calville van Scorel
Zoete Veen
Cox’s Pomona
Kerstster
Keizer Alexander
Charles Ross

Perenrassen:


Kamperveen
Tesselaar
Dirkjespeer
Mooi Neeltje
Diamant
Conseiller á la Cour
Fertillon
Assumerpeer
Durondeau
Soldat Laboureur
Marguérite Marillat
President Leutreuil
Pierre Corneille
Sappig Groentje

Klik hier voor een powerpoint presentatie in PDF van deze rassen.

Inlichtingen m.b.t. oude rassen:

secretariaat secretariaat@hoogstamfruitnh.com
Geo de Kruijk e-mail: kruijk-boerma@planet.nl



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland