De andere, de gewone Zoete Grauwe Holaart  


Ik zag ze op de nationale fruitrassententoonstelling in Frerderiksoord, de gewone Zoete Grauwe Holaerts. Nou, grauw, dat valt wel mee. Zo'n mooi kleurtje als je bij de gewone Holaart ziet, kom je bij de Gorinchemse niet tegen.

De vraag is, welk ras een mutant is vande ander. Je zou denken dat een rood appeltje een verbetering was van de toch wat lelijk ogende Gorinchemse.

Maar vergis je niet. Eeuwen geleden was fruit niet geliefd om zijn kleur, maar om zijn functionaliteit als potappel. De Gorinchemse Zoete Grauwe Holaart staat er om beroemd dat hij héél blijft, ook na uren in de pot. Wellicht is die eigenschap zo sterk aanwezig, dat hij daarom indertijd een verbetering was van de gewone Grauwe Zoete Holaart. Ook taalkundig bezien zal een Gorinchemse Zoete Grauwe Holaart een specificatie, een verbijzondering zijn van de gewone Zoete Grauwe Holaert. En ook pomologisch-historisch kun je dat onderbouwen: de Gorinchemse Grauwe Zoete Holaart komt in De Greeff voor, dus in 1905 werd de Gorinchemse "geroemd", terwijl vermelding van de gewone Zoete Grauwe Holaart in die periode mij onbekend is.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland