Druiven telen in eigen tuin  



Titel: Druiven
Subtitel: Telen in eigen tuin
Oorspronkelijke titel: Garten-fit Trauben
Auteur: Helga Buchter - Weisbrodt
Nederlandstalige uitgever: Zuidnederlandse Uitgeverij NV, Aartselaar, België 2006
ISBN: 90-438-1466-0

Inleiding

Helga Buchter-Weisbrodt is een Duitse schrijfster, journaliste en adviseur op het vlak van groenten- en fruitteelt. Tevens heeft zij een proeftuin voor het testen van nieuwe soorten/rassen. Deze professionele fruitjournaliste heeft zich gewaagd aan een boekje over druiventeelt. Hier zijn de bevindingen.

Druiven zijn lekkere, mooie en vooral gezonde vruchten. Resveratrol, galluszuur en nog wat stoffen zijn goed voor aderen en lichaamsfuncties. Daarin liggen de aanbevelingen om druiven aan te planten. En te eten, natuurlijk!

Zoals een goede fruitboekenschrijfster betaamt gaat zij in op de oude geschiedenis van de druif. Je vindt zelfs een lijst van musea rond wijn en druiven in het boekje! Het boekje bevat ook informatie wat je met druiven nog meer kunt doen dan er wijn of rozijnen van maken. Wat dacht je van wijnpitolie maken? Prijzig, maar wellicht erg effectief voor je gezondheid omdat er OPC, een super-antioxidant in zit. Vervolgens volgt een korte cursus”druivenras en wijn”. En dan komt het belangrijkste, hoe kweek je zelf druiven?

Druiven zelf kweken

Het onderdeel “zelf kweken” begint met een overzicht van verkrijgbare rassen en hun nadelen ( zoals “vossesmaak” en gevoeligheid voor meeldauw) en voordelen, zoals (soms) pitloosheid. Ook de sierwaarde van de plant wordt besproken. Dit mondt uit in een mooie tabel. Die tabel op blz. 28/29 met diverse eigenschappen, goede en minder goede, per ras op een rij, is een praktisch hulpmiddel bij het kiezen van een druivenras.

Je krijgt verder uiteraard aankooptips, tips over het planten, de sierwaarde, de kunst van het snoeien. Kortom, wat je moet weten om druiven te planten en vruchten te krijgen staat er wel zo ongeveer in.

Gezondheid uit de druif

Duitsers lijken zich, meer nog dan Nederlanders, te bekommeren om hun gezondheid. In het boek is dan ook een heel hoofdstuk gewijd aan gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld vinden welke B-vitamines er in druiven zitten, en welke mineralen en andere waardevolle stoffen. Ook de gezondheidseffecten van de vele aanwezige stoffen in druiven worden besproken. Je leest zelfs over het gebruik van wijnbladeren.

Nog meer…

Het boekje bevat ook nog recepten voor druiven in voor- en nagerechten. En recepten voor sappen en drankjes met druiven er in. Tot slot is er nog een werkkalender.

Aanschaffen?

Het boekje bevat informatie genoeg over druivenrassen, druiven telen, druiven verwerken en gezondheid. Als je overweegt druiven te gaan telen, is het boekje alleszins de moeite van het aanschaffen waard. Als je er zo weinig voor hoeft te betalen als ik, kost het minder dan een druivenstruikje bij het tuincentrum. Ook als je er de prijs van twee druivenstruikjes voor moet betalen, is het de aanschafprijs meer dan waard. Gerust kopen dus. Zelfs op een zonnig balkon of tegen een warme schutting of muur kun je druiven telen. Het aanzien van je huis kan er óók nog door verbeteren.

Bewijs je zelf en je gezondheid gerust een dienst, en haal het boekje gerust in huis.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland