Een mens maakt meer met fruit dan je denkt  


Door Annemieke Owel

Als ik aan fruitrecepten denk, dan heb ik in eerste instantie het idee dat ik niet zo vaak werk met fruit. Maar het tegendeel is waar! Neem nou een gemiddeld weekje koken in ons gezin.

Mijn man kookt een zuurkoolstamppotje en maakt daar een heerlijke chutney van gedroogde abrikozen, pruimen en ui bij.

De volgende dag maak ik van 2 kilo Gieser Wildemannetjes met rode (Merlot-) wijn en gembersiroop 4 inmaakpotten stoofpeertjes.

Later vind ik in de voorraadkast gedroogde abrikozen en pruimen. Ik doe ze heerlijk met noten in een salade.

En dochterlief wil haar nieuwe minioventje uitproberen en bakt natķķrlijk met Goudrenetten een schandalig lekkere appeltaart.

Vaak maak ik als voorgerechtje wel eens fruitsalade met diverse soorten fruit die ik op dat moment in huis heb. Of doe ik banaanschijfjes op de nasi. Op brood is banaan eigenlijk ook niet te versmaden, op een klein laagje pindakaas, heerlijk. Of ananas op een tosti. Eigenlijk doe ik ongemerkt heel veel met fruit. Ik zou niet zonder kunnen!

Hieronder volgt een aantal niet hoogdravende, maar wel hartstikke lekkere gewone doordeweekse recepten. Fruit past bij iedere maaltijd, ook zonder ingewikkelde culinaire hoogstandjes. Twee maal daags fruit, adviseert de deskundige. Onderstaande recepten laten zien dat je daarvan al flink wat fruit gewoon bij de maaltijden kunt nemen.

Fruit bij of in de maaltijd: lekker en makkelijk gaan samen met gezond!

Recept stoofperen

2 kilo Gieser Wildeman stoofperen schillen en in vieren delen, op het vuur zetten met een zeer flinke scheut rode wijn, 3 el gembersiroop, 5 kruidnagelen, en voor de zoetbekjes onder ons nog wat eetlepels suiker, alles aanvullen met water tot de peertjes net onder water staan. Als ze koken op laag vuur zetten en een uurtje laten doorkoken. Ondertussen de weckpotten steriliseren door ze met heet water en soda te wassen. De weckflessen afgespoeld op zijn kop zetten tot ze gevuld kunnen worden. Als de stoofpeertjes klaar zijn, kunnen de peertjes direct in de potten en overgoten worden met het kookvocht. Vroeger maakte men dat kookvocht nog aan met maÔzena, of arrowroot zodat het een wat dikkere saus werd, maar wij vinden dat niet lekker, dus wij doen dat niet. Maar wat let je, het zijn jouw stoofperen! Lekker wegzetten tot je een maaltijd klaarmaakt waarbij stoofpeertjes heerlijk smaken; spruitjes, stamppotjes, boontjesÖ.noem maar op.

Recept chutney

100 gr gedroogde abrikozen
100 gr gedroogde pruimen zonder pit
100 gr rozijnen
2 el olijfolie
3 gesnipperde sjalotjes
2 el vers gesneden gember
1 tl sambal
1 el (balsamico-) azijn
2 tl mosterd

Fruit de uien in de olie en voeg alle ingrediŽnten toe. Laat een kwartiertje zacht inkoken tot een vaste compacte chutney. Deze chutney kun je direct opdienen bij de maaltijd als vleesvervanger, of bij een tartaartje. Heb je over dan kun je de rest bewaren in schone jampotjes in de koelkast. Zoín chutney schijnt ook heerlijk te zijn met dadels en vijgen, dat ga ik binnenkort eens uitproberen!

Recept salade met fruit

Half kropje sla snijden en wassen.
Abrikozen en pruimen in stukjes snijden.
Handje walnoten en/of pijnboompitten.
Klein stukje komkommer in blokjes snijden.
Ĺ Groen/rode/gele paprika in stukjes snijden.
Alle ingrediŽnten in een schaal aanmaken met olijfolie, citroensap (of azijn) scheutje gembersiroop (of ahornsiroop).Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland