Vrucht(en)gerechten- een introductie  


Op deze webstek is enige tijd geleden verslag van een wandeltocht gedaan. Daarbij liep de wandelaar een soort wilde pruimenstruik tegen het lijf. De redactie vernam bij een wijze oude man dat dit sleedoorn of sleepruim betrof.

De wijze oude boer wist ook nog te vertellen dat er vroeger van alles met de sleepruim gedaan werd.

Toen zich Peter Bell bij de redactie meldde met het aanbod es wat over oude recepten te schrijven, viel al gauw de suggestie es wat over de sleepruim te schrijven.

Wel, dat heeft de redactie geweten. We kregen bijna een standaard-werk over de sleepruim en zijn verrassend vele mogelijke toepassingen.

De sleepruim is een vrucht die in ons land in de vergetelheid dreigt te raken, terwijl hij toch van nature overal in ons land voorkomt.

Met dit artikel kan de vergetelheid van de sleepruim als gebruiksvrucht voorkomen worden. Daarmee draagt dit artikel bij aan het behoud en de overlevering van de oude fruitcultuur.

Dat het eerste artikel in deze rubriek "Vrucht(en)gerechten" een uitvoerig gedocumenteerd verhaal is hoeft niemand er van te weerhouden een kort eigen recept of een recept van overgrootmoeder voor de Schagerrrood of een Dubbele Bellefleur in te sturen. "Gewoon" een lekker eigen of oud recept voor appeltaart al of niet met een speciaal appelras is gewoon welkom!

Het woord is nu aan Peter Bell voor zijn eerste bijdrage.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland