Voor u gelezen: Steun de biologische fruitteelt,
doe het voor een schoner milieu
en help de telers met extra opgave!
 


Biologisch geteelde appels en peren geven 97% minder milieubelasting dan gangbaar geteelde soortgenoten. Dat blijkt uit een milieubelastingspuntensysteem van het Centrum voor Landbouw en Milieu.

Dat schone milieu willen we allemaal. Voor onszelf en onze kinderen. Maar biologische telers kunnen niet “zo maar”een biologisch product voor elkaar krijgen.

De helft van het areaal biologisch geteeld fruit bestaat uit Elstar. Nu is er niets mis met een biologisch geteelde Elstar, maar…. De kostprijs van een kilo (biologisch geteelde) Elstar is 1 euro; de opbrengst voor de teler is gemiddeld 90 cent. Er moet dus wat gebeuren bij de teler.

Dat is logischerwijs overschakelen naar (ziekteresistenter) gewas met een lagere kostprijs. Vooral de rassen Santana en Topaz lijken daarbij perspectiefvol. Topaz is lekker en goed bewaarbaar. Santana is wel lekker, maar minder goed bewaarbaar. En de Duitsers kennen het ras niet, dus het is geen makkelijk exportproduct voor de telers. Bovendien moet Santana concurreren met de Elstar. Collina en Dalinco zijn ook kansrijk als biologisch geteeld product. Evenals de mutant van Topaz, de Rode Topaz. Het areaal biologische Jonagold zal afnemen; dat ras is te moeilijk biologisch te telen. Ook gangbare perenrassen zijn moeilijk biologisch te telen.

Veel telers schakelden over naar biologisch, maar behielden hun oude vertrouwde rassen. Wij willen een schoon milieu. Daarvoor is dus niet alleen een andere teeltwijze nodig, maar, naar nu blijkt, ook een andere rassenkeuze. Dat is een dubbelopgave, niet alleen voor de teler en de vermarkter. De biologische teler heeft het extra lastig omdat hij in één keer moe(s)t omschakelen van gangbaar naar biologisch; er is geen mogelijkheid voor een experimenteerfase. Vaak moe(s)t hij ook nog weerstand bieden aan sceptische, op de gangbare manier telende collega’s.

Ook veel consumenten moeten nog leren om te schakelen naar biologische geteelde producten. En dan hangt daar in de toekomst steeds vaker ook mee samen een overstap naar een minder vertrouwd ras. De teler en vermarkter moeten dus extra hun best doen om de consument tevreden te stellen en te houden.

Al met al: het gaat allemaal niet “zo maar” bij professionele biologische fruittelers.

Ik kan alleen maar herhalen: volgens de milieumaatlat is de milieubelasting van de biologische teeltwijze 97% lager. Als ons het milieu echt ter harte gaat, moeten wij als fruitliefhebbers consequent zijn en ons hart volgen. En zo in ons aankoopgedrag onze professionele vrienden helpen.

Uit dit artikeltje blijkt dat zij én het milieu uw steun hard nodig hebben!

Topaz

Santana

Collina

Verder lezen: Fruitteelt, mei 2006



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland