Open Dag 7 september 2019
Abdijtuin Egmond - Binnen
 
Op zaterdag 7 september a.s. organiseert de POM (POMologische Vereniging Noord-Holland) van 10.00 uur tot 16.00 uur opnieuw haar jaarlijkse open dag in de fruittuin van de Abdij Sint Adelbert (ingang Vennewatersweg) in Egmond - Binnen.
Zowel POMleden als andere nieuwsgierige bezoekers zijn van harte welkom.

Bij een klooster hoort een boomgaard. Deze traditie leeft al zo’n driekwart eeuw bij de Benedictijnen in Egmond. Dankzij de noeste arbeid van enkele generaties monniken bleven meerdere prachtige oude appelbomen behouden.
Maar de inzet van zo’n tiental POM-medewerkers zorgde voor een uitgebreide verzameling laagstam appel- en perenrassen. De boomgaard ziet eruit ‘om door een ringetje te halen’. De vruchtzetting is uitstekend na uitbundige bloesem. Iedere boom is nauwkeurig voorzien van de juiste ras-aanduiding. Sinds enkele jaren zijn we ook in het rijke bezit van een mooie rij kersenbomen. Proeven kan echter pas in de maanden juli en augustus.

Deskundige adviseurs, medewerkers en bestuursleden van onze Vereniging zijn op zeven september in de fruittuin aanwezig om u rond te leiden en te informeren over alle aanwezige soorten en rassen. Zij adviseren bezoekers graag over aankoop, onderhoud en het snoeien van fruitbomen en over mogelijke ziekten of plagen.
Ook POMculinair is aanwezig, om u te laten genieten van overheerlijke hapjes/snacks, gemaakt van eerlijk biologisch geteeld fruit.

Wilt u deze middag liever ongestoord rondwandelen en rustig genieten van meer dan honderd verschillende appelrassen, zo’n tachtig perenrassen en bijna dertig verschillende pruimenbomen? We leggen u geen strobreed in de weg!

Heeft u vragen over fruitbomen in uw eigen tuin? Neem enkele foto’s van de betreffende boom mee. Wilt U weten wat voor soort appel- of perenboom er eigenlijk in uw eigen tuin staat? Neem dan enkele vruchten mee. Een team van deskundige kan antwoord geven op -bijna- alle vragen over ras herkenning en het kweken van appels, peren, pruimen, perziken, aal- en zwarte bessen. U bent van harte welkom!
De toegang is gratis.

BILL VAN SCHIEAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland