Aanplantbemiddeling 2020  
Ook dit jaar kunnen we u weer van dienst zijn bij het aanplanten van nieuwe fruitbomen. Het liefst zien we zo veel mogelijk hoogstammen in het landschap komen, maar als uw ruimte beperkt is, dan kan dit ook met kleinere vormen.

Het assortiment dat we u aanbieden wordt bepaald door het bestand aan bomen dat in onze collecties voorkomt. Is het gewenste ras niet direct leverbaar door de kweker met wie we samenwerken, dan kan de boom opgeënt worden en is dan 1 tot 2 jaar later beschikbaar. We hebben opnieuw een aantal bomen van bijzondere rassen op laten enten voor dit seizoen. Die zijn in hoog-, half- en laagstam beschikbaar zolang de voorraad strekt. Zie de lijst verderop.

Voor adviezen kunt u terecht bij de werkgroep Aanplantbemiddeling van de POM. Om te zien hoe een bepaald ras groeit en bloeit kunt u elke donderdagochtend naar de boomgaard in de Beemster komen, waar de dan aanwezige deskundigen u van dienst kunnen zijn.

Wanneer u een geheel nieuwe boomgaard wilt planten, of een bestaande uitbreiden c.q. vernieuwen, dan kunnen wij u daarbij helpen met het maken van een plantplan.

U kunt uw bestelling doorgeven, het liefst via het bestelformulier op onze website. Ook is het mogelijk om het formulier in te vullen in dit blad en via de post op te sturen naar het aangegeven adres of te scannen en mailen naar aanplantbemiddeling@hoogstamfruitnh.com .

Uw bestelling moet uiterlijk 31 oktober aanstaande binnen zijn!

De uitlevering van de bestelde bomen is op zaterdag 12 december 2020 bij de Abdijtuin, Vennewatersweg 27a te 1935AR Egmond Binnen, van 10.00 tot 14.00 uur. Noteer deze datum in uw agenda!

Het is in principe de enige mogelijkheid van leveren. Mocht u onverwacht toch verhinderd zijn, bel dan op die dag 06 49980646.

Bijzondere rassen 2020

Ook dit jaar heeft de vereniging weer zeer zeldzame rassen laten op enten. Het zijn bijzondere rassen waar normaal een jaar op gewacht moet worden omdat deze rassen niet beschikbaar zijn bij de vruchtboomtelers.

We hebben gekozen voor 4 appel- en 4 perenrassen. De bomen zijn leverbaar in hoog-, en halfstam en in spilvorm. Van alle rassen is slechts een beperkt aantal beschikbaar. Een korte omschrijving:

APPELS

  1. Dordsche Aagt is een mooi rode zoete keukenappel. Een mooi gevormde boom met grijskleurige bladeren. Naast het normale koken is deze appel door zijn licht bittere smaak geschikt om bij te mengen bij het cider of sap maken.
  2. Bismarck is een keukenappel die prima geschikt is voor moes maar stoere mensen eten deze licht zure appel ook uit de hand.
  3. De Perzikrode Zomerappel is een juweeltje onder de vroege appels. Frisgroen weelderig blad met daartussen prachtig perzikkleurige vruchten. Deze moeten wel op tijd gegeten worden anders mis je het fijne aroma van het zachte witte vruchtvlees.
  4. Anna Boelens, een Nederlandse appel uit 1934 is een kruising van Cox’s Orange Pippin en Freiherr von Berleps. Gezonde groeier. Slaat bij ons wel eens een jaartje over. Lijkt heel erg op de Cox.

PEREN

We hebben twee keukenperen beschikbaar.

  1. Een vroege stoofpeer, de Zomerrietpeer. Meestal rijk dragend. Heel leuk om al vroeg een stoofpeer te hebben. Lekker op de pannenkoeken en ook heerlijk om jam van te maken.
  2. IJsbout is een zeer oude stoofpeer die vroeger veel voorkwam in boomgaarden. Kleur is hardgroen. Lang houdbare vruchten. Op latere leeftijd zeer vruchtbaar. Verder zijn er nog 2 handperen beschikbaar.
  3. Beuckes Butterbirne is een boterzachte redelijk vroege handpeer. Zo van de boom te eten. Op tijd plukken maar dan is het ook genieten.
  4. Directeur Hardy, een mooi glanzende gladde dikke handpeer. Wat later dan de Beuckes Butterbirne maar met heel fijn vruchtvlees. Een heerlijke beurré met een exclusieve smaak.

Een verrassing. De prijzen van speciaal gente bomen zijn dit jaar gelijk aan die van de "gewone" bomen.
De verkoopprijzen zijn voor:
Hoogstam € 28,50 (8 -10 meter afstand)
Halfstam € 21,00 (4 - 5 meter afstand)
Laagstam/spil € 13,50


Dit zijn de prijzen voor leden. Niet-leden betalen resp. € 31,00, € 23,50 en € 15,50 *
Voor notenbomen geldt: maat en prijzen variëren elk jaar. Richtprijs is € 60,-
Betaling is contant bij aflevering

Veel informatie over beschikbare rassen en de eigenschappen daarvan is te vinden op onze website en de inventarisatiesite www.pominventarisatie.nl

Ook op de website van kwekerij de Batterijen (www.batterijen.nl) vindt u in de catalogus beschrijvingen van de fruitrassen.

De onderstaande rassenlijst is een keuze. Kijk voor meer rassen op de webwinkel van de Batterijen. Voor verdere inlichtingen bel 0251 313 047APPELS


Alkmene
Ananas Reinette
Beauty of Bath
Benoni
Bloemeezoet
Brabantse Bellefleur
Bramley's Seedling
Court Pendu
Cox's Orange Pippin
Delcorf
Discovery
Dubbele Bellefleur
Ecolette
Elise
Elstar
Glorie van Holland
Gravensteiner
Groninger Kroon
Ingrid Marie
Jacques Lebel
James Grieve
Jan Steen
Jonagold
Jonathan
Karmijn de Sonnaville
Laxton's Superb
Lemoen
Lobo
Lombarts Calville
Luntersche Pippeling
Melrose
Notarisappel
Ontario
Present van Engeland
Present van Holland
Princesse Noble
Raijka
Rode Boskoop
Rode Dijkmanszoet
Rode Jonathan
Santana
Schone van Boskoop
Stark's Earliest
Sterappel
Syden Hemmetje
Tydeman's Early Worchester
Winterramboer
Yellow Transparent
Zigeunerin
Zoete Ermgaard
Zoete Kroon
Zoete Oranje

PEREN


Beurr Alexandre Lucas
Beurr de Mérode
Beurr Hardy
Clapp's Favourite
Comtesse de Paris
Concorde
Conference
Dirkjespeer
Doyenn du Comice
Emile d'Heyst
Gieser Wildeman
Josphine de Malines
Jut
Kruidenier
Lgipont (Charneux)
Noordhollandsche Suikerpeer
Prcoce de Trvoux
Saint Rmy
Triomphe de Vienne
Welleman
Williams
Williams Duchesse
Winterjan (Kleipeer)
Winterrietpeer
Zoete Brederode
Zwijndrechtse Wijnpeer

Walnoten


Broadview
Buccaneer
Zaailing

Kersen


Burlat
Bigarreau Napolon
Dubbele Meikers
Hedelfinger
Kelleris nr.16
Kordia
Lapins
Regina
Stella
Van
Wijnkers

Pruimen


Belle de Louvain
Czar
Dubbele Boerenwitte
Hauszwetsche (Kwets)
Jubileum
Mirabelle de Nancy
Ontario
Opal
Reine Claude d'Althan
Reine Claude d'Oullins
Reine Claude Verte
Reine Victoria

Kweeperen


Champion
Leskovacka
Ludovic
Portugal
Rea's Mammoth
Vranja

Bestelformulier

Het bestelformulier met instructies is beschikbaar in word en in PDF

Scan en mail naar aanplantbemiddeling@hoogstamfruitnh.com of stuur naar:
Aanplantbemiddeling POM
p/a Waterzijde 15
1921 XR Akersloot
tel. inlichtingen 0251 313047

Vr 31 oktober 2020 !!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland