Klimaatverandering en fruitteelt:
niet alleen máár meer zonneschijn
 


Het KNMI zegt het: ons West-Europese klimaat wordt rap warmer. In Duitsland merken ze het ook. Nu is het zelfs met getallen vastgesteld in de Duitse fruitteelt door een onderzoeksbureau bij Hamburg. Die klimaatverandering heeft voor- en nadelen.

De Duitsers houden van de Schone van Boskoop. Vroeger werd ie in Duitsland in oktober geoogst, nu is dat al in september. Dit correspondeert met de vroegere bloei van deze appel. De appelboom staat nu 19 dagen eerder in bloei als 30 jaar geleden. Dat komt omdat elke 10 jaar de gemiddelde temperatuur 0,4 graad stijgt. Door dit alles blijken appels ook gemiddeld iets groter te kunnen worden.

De klimaatverandering heeft nog meer gevolgen. Een appelras als Pink Lady had vroeger Italiaanse (Tirol) of Zuidfranse warmte nodig. Nu lukt het ook al in (zuidelijk) Duitsland.

Aan de klimaatverandering zitten ook nadelen. Van sommige ongediertesoorten kunnen nu in een lang warm seizoen twee generaties voorkomen, met meer schade als gevolg. Verder neemt door het vroege bloeitijdstip het risico van nachtvorstschade toe. En als het weer extremer wordt, is het risico op schade door hagel en rukwinden ook groter.

Kortom, een warmer klimaat is niet alleen máár meer zonneschijn………

Verder lezen: Obstblüte und -ernte immer früher



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland