De Zoete Appel terug op tafel  


door Dolf Mol

Al een mensenleven lang en ik dol op zoete appels. U kent ze wel, al die appels met “Zoet” in hun naam, ook wel stoof of potappels genaamd. In mijn kindertijd zorgde mijn moeder met regelmaat dat ze op tafel stonden. Later deed ik dat zelf. Ook al verdwenen ze langzaam maar zeker van de markt, ik had altijd nog wel een adresje. Het laatste was ergens in de Zuid Oostbeemster, waar ik tot begin 2000 altijd een kilo of 10 Zoete oranjes kocht. Ik emigreerde naar Frankrijk, en toen ik in 2009 terugkwam was ook dat voorbij…..Hoe kwam ik nou aan m’n zoete appels??

Dit voorjaar moest ik aan het POM denken, met al z’n toewijding voor de oude rassen. Zo moest ik er nog wel aan kunnen komen, bedacht ik. Plots had ik een brainwave…Heel veel appels uit die oude bomen worden niet geplukt. Ze vallen op de grond en verrotten, of worden in het beste geval door beesten opgegeten. Wat een zonde! Als ik nou de oogst eens kon gebruiken en de appels in een mooi potje zou kunnen verpakken? Dan zouden veel meer mensen van die appels kunnen genieten. En nog belangrijker: Al die mooie oude bomen zouden weer een echte functie krijgen! De eigenaren blij, want de appels worden geplukt! Het moest een authentiek, ambachtelijk streekproduct worden, dat ook zo veel mogelijk werkgelegenheid moest opleveren. Zo ontstond m’n “Zoete Appel Project”, kortweg ZAP.

Inmiddels staat het project in de startblokken: 2010 wordt het proefjaar, waarin we alles gaan uitzoeken. Er loopt een bescheiden subsidieaanvraag, de Stichting Landzijde gaat zorgen voor het plukken, en voor de verwerking. Een voedingsmiddelentechnoloog gaat de receptuur en het productieproces ontwikkelen, het bestuur van POM zal het project waar mogelijk ondersteunen. Als alles is uitgezocht kunnen we mogelijk dit jaar zelfs al op bescheiden schaal starten met de productie. In 2011 wordt het dan menens. We hopen dan dat het project zich zelf kan bedruipen, en dat alle betrokkenen er hun voordeel bij hebben, vooral ook door de publiciteit die we gaan zoeken. Voor nu zoeken we eigenaren van de Zoete Ermgaard, de Zoete Campagner en de Roggezoet, die (een gedeelte) van hun oogst ter beschikking willen stellen voor de proef. Lees svp even onze oproep!! In de volgende uitgave van POM leest u meer.


Dolf Mol is POM lid, woont in Amsterdam, en was tot eind vorig jaar adviseur duurzame projecten bij Stichting Greenwish in Utrecht. Hij is nu zelfstandig coach, en ontwerpt eetbare en natuur tuinen, die hij ook aanlegt. Het Zoete Appelen Project doet hij puur uit passie.


Stichting Landzijde (Purmerend) zorgt voor de tewerkstelling van mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun dagbesteding. Landzijde werkt daartoe samen met meer dan 100 zorgboerderijen in Noord Holland. Op deze manier draagt Landzijde bij aan een sterk sociaal en economisch platteland. Landzijde heeft al eerder samengewerkt met het POM. Zie ook www.landzijde.nl



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland