Wondere fruitwereld in beeld  


Januari 2009. Obama zal over een paar dagen luid roepen "Yes We Can". Of zou zijn geroep al rap ondergedompeld worden in een tot ver onder het nulpunt afkoelende economie? De tijd zal het leren.

Ik wil iets tijdloos in de plaats stellen van het ge-"Yes we can". Met de Zoete en de Zure Kan als symbolen. Beide appelrassen waren te zien in Frederiksoord, afgelopen seizoen.

"What can we do?", vraag je je als hoogstamfruitliefhebber in barre economische tijden af. Laten we op ons historische fruitgebied bescheiden blijven, en zo veel mogelijk historische rasjes en hoogstamfruitbomen een blijvende plek onder de zon geven. Maar dat zal in deze barre tijden ook liefst functioneel moeten zijn.

Dit seizoen wil ik daarom een aantal "goede voorbeelden" van het behoud van historische fruitrassen in het zonnetje zetten. Bij de goede voorbeelden gaat het om boomgaarden en dergelijke in den lande, die ingepast zijn in, gecombineerd zijn met de huidige functie van een gebied.

Ik wil dus aandacht geven aan fruitbomen, boomgaardjes, fruitbomen e.d. in de wegberm, in recreatie- of stadsparkjes, bij educatieve- of zorgcentra en wat al niet meer. Het goede van het voorbeeld moet behalve in het gebruik van hoogstammen/historische rassen nadrukkelijk ook zitten in de combinatie met een andere functie. Ik zoek dus voorbeelden van plekken of projecten waar historische rassen/hoogstamfruitbomen een nieuwe functie hebben of samengaan met een andere functie.

Daarmee geef ik ook een antwoord op de vraag "what can we do". Wij kunnen zoeken naar manieren om historische rassen en hoogstammen via (combinatie met) een nieuwe functie in de moderne wereld een nieuwe nuttige plek te geven.

Yes we can. We too! Op onze bescheiden wijze. De afbeeldingen van de Zure en Zoete Kan stel ik centraal als symbool voor deze insteek.

Suggesties voor artikelen over hoe hoogstammen/historische fruitrassenrassen goed tot hun recht komen in de moderne tijd ziet de redactie graag tegemoet via pomobas@wxs.nl

Zoete Kan

Zure Kan

Foto's: Bas van AndelAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland