Lents(ch)e Ro(o)de alias
Schagerrood/Schager Roode
 


Eén van mijn fruitvrienden kwam langs na een bezoek aan de Betuwe . “Ik heb nog wat moois gezien voor je; mooie rooie appels aan de boom, waar de blaadjes al af waren”.

Nou ontvang ik graag zulke tips, maar om nou in het kortst der dagen een eind te gaan rijden voor een paar foto’s van iets ongetwijfeld moois, tja, druk, druk.

Gelukkig had mijn fruitmaat twee appels meegebracht. Nou is het natuurlijk gewaagd om op basis van 2 appels te determineren, maar hups, wie niet waagt…. En anders krijg ik wel op mijn kop van geroutineerde determineerders.

De meegebrachte appels

Hup, daar gaan we. Opvallende kleur rood, zelfs flets doorlopend aan de niet- zonzijde, dus praktisch rondom wel enigszins rood. Stipjes op het rood. Lange dunne steel, die diep ingeplant zit. Ribbig in het bijzonder bij de kelk. Hoger dan breed.

Je denkt dan aan oude Calville-rassen. Maar die zijn het toch net niet.

De meegebrachte appels nog een keer

Na enig gezoek kwam ik uit op de Lentsche Roode. Wie onderstaande plaat bestudeert, zal de gelijkenis toch niet tegenspreken. Wel zijn de meegebrachte appels wat ongelijkmatiger van vorm dan beschreven.

De Lentsche Roode in: R. Lijsten, A. Beeftink, Nederlandsche fruitsoorten, 1942

Mijn waarneming spoort verder volledig met de beschrijving uit het boek uit 1942. Er staat nog een opvallend citaat in het boek uit 1942:

“In West-Friesland komt een gelijke appel voor onder den naam van Schager Roode. Is vermoedelijk een en dezelfde variëteit. Appel is mooi van uiterlijk, heeft echter overigens geen of weinig waarde, waarom de variëteit dan ook meer en meer verdwijnt”.

Een dergelijk citaat zet je aan om naar het Inventarisatieproject van onze onovertroffen POMologische Vereniging Noord-Holland te gaan.

En jawel. Daar staat hij afgebeeld. Hij heet daar Schagerrood, overigens.

De Schagerrood zoals afgebeeld in het Inventarisatieproject in Noord-Holland

En zo zie je maar weer. Eén appelras, twee namen in ons kikkerlandje, en dan ook nog op oneindig veel manieren gespeld. Pomologie blijft boeiend.

Verder lezen: Website WUR



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland