Walnoten d’appellation d’origine contrôlée
voor luttele euro’s per kilo
 


Huh? Walnoten met een keurmerk van gecontroleerde herkomst? Ja, die bestaan. Ik las erover in een artikel van Wouter Klootwijk in een regionaal dagblad. Wouter Klootwijk is een uiterst kritische consumentenzakenjournalist. Hij kwam de noten per ongeluk ergens op een beurs tegen.

De door hem bedoelde noten komen uit de buurt van Grenoble. Daar, tegen de Alpen, groeien ze in de dalen. Volgens Wouter Klootwijk zijn ze erg lekker. Dat zou komen omdat ze in goeje Franse grond staan.

Wouter Klootwijk gaat in zijn artikel op de pomologische toer. Ik weid daar met hem over uit. Volgens hem, en fijnproevers onder de pomologen kunnen dat beamen, kunnen twee appels van hetzelfde ras verschillend smaken als en omdat ze op verschillende grond worden geteeld. Overigens, ook bij druiven kun je, vernam ik, de smaak beïnvloeden. Het schijnt een truc te zijn om de schillen van geperste druiven weer in de grond rond de druiveplant in te werken. Het aroma van de wijn wordt daarmee gediend. Ook is het, vernam ik, een truc om notenschillen of notenbladeren in te werken bij een druiveplant, zodat je notenwijn krijgt.

Hoe dan ook, Wouter Klootwijk is dolenthousiast over de Grenoble-noten. Hij vergelijkt ze met noten uit Californië. Die kun je kopen voor 5 euro per kilo bij de Zaanse grootgrutter die-vroeger-op-de-kleintjes-pretendeerde-te-letten. Wouter vond die Californische noten niet echt lekker, hij vond ze soms wat zepig, vlak, suf. Wouter kocht ook noten bij een andere super, een discounter met een naam die lijkt op Luttel. Luttel moet je dan wellicht associëren met luttele euro’s. Want Wouter kocht de echte Grenoblese noten voor maar 3 euro de kilo bij die goedkope stuntsupermarkt.

Walnoten d’appellation d’origine contrôlée. Noix de Grenoble.

Die stomme Fransen weten niet wat ze voor lekkers ze bij de discounters in de aanbieding doen. En, beste Zaanse supergrutter, hier al weer een suggestie voor jullie inkopers: haal per trein je noten uit Frankrijk in plaats van per vliegtuig uit Californië. Dat bespaart de atmosfeer weer veel kilo’s aan CO2. En jullie klanten besparen twee euro per kilo. Compliment dus voor de superdiscount voor deze Luttele-euro-aanbieding.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Misschien ook wel bij de Zaanse concurrent!

Verder lezen:

  • “De aarde in een walnoot”, artikel van Wouter Klootwijk in o.m. het Brabants Dagblad (GPD-bladen)
  • www.aoc-noixdegrenoble.com

Foto: www.aoc-noixdegrenoble.com/



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland