Fruit en zorg….een onverwacht verband  


In deze rubriek maken we wel es “reclame” voor de combinatie van fruitteelt en zorg(boerderij). Er is evenwel nog een ander verband tussen zorg en fruit. Fruit is gerelateerd aan zorgkosten!

Meer fruit eten = minder kosten voor de minister van Volksgezondheid.

Dat maakte het RIVM in 2007 op uit modelsimulaties. Als de Nederlandse bevolking voortaan genoeg groenten en fruit eet en verder naar de voedseladviezen luistert, scheelt dat ruim 4 miljard euro aan zorgkosten in 20 jaar. Het aandeel van fruit sec is door RIVM niet aangegeven, maar betreft wel de grootste potentiële winstpost.

Bij het RIVM kunnen ze overigens best alles uitrekenen. Zo lezen we:
“Werkfruit is een interventie die zich richt op de fruitconsumptie van werknemers in Nederland. Wanneer dit wordt ingevoerd bij 1 op de 10 werknemers, stijgt naar verwachting de levensverwachting van een 20- jarige met 0,08 jaar en nemen de gezondheidszorgkosten met 0,2 procent af”.

Nog wat rekenwerk bij het RIVM: Een kind dat meedoet aan een project waarbij fruit eten op school bevorderd wordt zal 0,37 jaar langer leven. Moeders, het is maar dat u het weet: 0,37 jaar is méér dan 100 dagen. Zouden ze bij RIVM ook weten wanneer je moet beginnen die ruim 100 dagen af te tellen?

Verder lezen:

  • RIVM
  • Agrarisch Dagblad 25 mei 2007


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland