Foto's van volgroeide Zoete Kafappels
alias Zoete Slanke Renettes
 


Het vorige artikel over de Zoete Kafappel eindigde met de belofte dat er nog foto's van de plukrijpe vruchten zouden volgen.

Welaan, hier zijn ze.

De oude dikke boom is door vrijwilligers gesnoeid. Met als resultaat dat de oude eigenaar-baas nog nooit zulke mooie grote appels heeft gehad als dit jaar.

Als je ze bekijkt, zie je waarom ze ook wel "Slanke Zoete Renette" heten.

Ook de naam Kaneelzoet wordt volgens "De Boomgaard" gehanteerd. Alleen, daar zit nou net het probleem.

In de rubriek "Wondere Fruitwereld in beeld" plaatste ik in september afbeeldingen van een appel met een Kaneelsmaak. De oude fruitrasliefhebber , voormalig fruitboer, noemde het ras vol overtuiging "Kaneelzoet"

Maar als je die "Kaneelzoet" uit de Wondere Fruitwereld van september 2008 vergelijkt met deze Slanke Zoete Renette, zie je dat er twee vormen zijn: een korte, dikke en een lange, slanke. De korte dikke heeft de uitgesproken kaneelsmaak; de Slanke Zoete Renette heeft die veel minder. Ook de oude fruitboer ervaart dat de Slanke Renette minder uitgesproken Kaneel-achtig smaakt.

Leg je de twee appels naast "De Boomgaard", het boek uit 1868, dan stel je vast dat de Kaneelzoet uit de Wondere Fruitwereld niet de Slanke Zoete Renettes volgens het boekje zijn.

Voorshands de volgende stelling. Volgens "De Boomgaard"komt de Slanke Zoete Renette uit de buurt van Gorinchem. Daar is al minstens 500 jaar "professionele" fruitteelt. Er zal dus wel geëxperimenteerd en gekruist zijn met e e n Kaneelappel en zijn bijzondere smaak. Alletwee hebben ze kenmerkend kartelblad, overigens.

Wellicht is de stelling gewaagd dat we een korte dikke Kaneelappel enerzijds hebben en een Slanke Zoete Renette (uit "De Boomgaard") anderzijds.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.....

Deze Kaneelappel is evident geen Slanke Renette



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland