Waarom is zachtfruit zo duur? En oplossingen!  


Als hobbyteler verbaas je je over de giga-prijzen die je bij grootgrutters moet betalen voor bessen en frambozen. Euro's voor een ons, verschrikkelijk duur.

Onze Vlaamse vrinden van VILT hebben er een artikel aan gewijd. Je leest daar dat het fruit 3x zo veel aan de consument kost als wat de teler er voor krijgt. Bij appels is dat "slechts" 2 keer. Verder kost het veel tijd om kleine vruchten te plukken. Dat begrijpen we; arbeid is duur, dus het is voor telers alleen lonend om frambozen en bessen te telen als ze een fatsoenlijke prijs krijgen.

Maar wat het kleinfruit ook duur maakt, is dat alleen superkwaliteit in de supers komt, en dan ook nog mooi op rij in het doosje gelegd. Dat gepunnik maakt het verpakken duur en dus de eindprijs hoog.

De oplossing? Kijk es of je op de markt los verpakt kleinfruit kunt krijgen, liefst van een iets mindere perfectie dan klasse "super 1-A -PLUS". Dan is het wellicht ook minder bespoten. En ga anders bij een teler vragen of je zelf kunt plukken, of een emmer fruit klasse 2 (voor de jamfabriek geschikt, dus feitelijk niks mis mee) kunt kopen.

En anders? Voor een euro of zo kun je een bessen- of frambozenstruik kopen. Het allergoedkoopst is natuurlijk nieuwe uitlopers van frambozenstruiken of afleggers van bessenstruiken aan je bekenden met eigen fruit in de tuin vragen.

Hoge kleinfruitprijzen maken vindingrijk, zeker als de economie effe niet zo boomt als gretige fruithandelaren graag zien.

Verder lezen: vilt.be.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland