Half bevroren walnotenboom herstelt
en wordt duivenkraamkamer....
 


20 augustus 2012. Een late al dan niet lokale hittegolf is zo ongeveer voorbij, en dan gaan we hier terugkijken op de extreme kou van afgelopen winter. Die kou had effect op de vroege walnoten. Daar waar de sapstroom al een beetje aan het op gang komen was, richtte de felle vorst grote schade aan. Zoals op deze boom.

Gelukkig zijn de meeste notenbomen taaie rakkers. Zo ook onze boom. Hij heeft zich vanuit zijn gesteltakken weer flink hersteld.

Hij oogt nu, 20 augustus, weer stukken voller dan eerst. En over een jaar zal het leed van februari 2012 verdwenen zijn.

Van onderen bekeken zien we nu van alles.

Allereerst, de boom heeft zwarte vlekken op de takken. Dat is residu van het sap dat eruit sijpelde. Toen de sapstroom op gang kwam, had de boom onvoldoende blad om het sap te verwerken. Dus zocht het een uitweg via oude wonden. Ten tweede zien we veel kleine, jonge takken. De nood en de druk van de sapstroom hebben kennelijk slapende “ogen”tot leven gewekt. Er is een rijk takken-oerwoud ontstaan. Dat oerwoud biedt schuilgelegenheid aan moeder duif. Nu, 20 augustus, horen we de jongen piepen. Het is uniek dat in een notenboom een duif nestelt. Normaliter zoekt de duif een veel vollere, dichter vertakte boom om zich te verstoppen.

Kortom, de felle vorst van februari resulteerde tijdens de hitte van augustus in een koele, veilige plek voor het duivenbroedsel. Wonderlijk toch, hoe in de natuur alles weer op zijn pootjes terecht komt.


Noot van de redactie: de sadisten onder jullie denken: die redacteur durft, onder een duivennest gaan staan fotograferen. Inderdaad, lieve lezers, ik had veel inclusief vuile nattigheid in mijn haren voor jullie over. Maar de douche hielp mij weer proper te worden....dank voor jullie empathie....



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland