Lei-abrikoos  


Vandaag op een oude boerderij weer es een nieuw fenomeen gezien. Een abrikoos als leiboom met een stam bedekt met korstmos.

Maar er is meer te vertellen over deze abrikoos. Hij stamt al van voor de oorlog. En hij is niet de originele abrikoos, maar een nieuw gevormde abrikozenstam boven de entplaats. Wie goed naar de bovenste foto kijkt, ziet dat naast de huidige stam de gevel opnieuw aangesmeerd is. Volges de eigenaresse liep daar vroeger de oorspronkelijke stam.

Naast de stam komt wortelopslag naar voren (zie op onderstaande foto rechts van de regenpijp), van ander takkenmateriaal dan het hout aan de boom.

Het snoeien van deze boom is lastig. Hoe krijg je èn verjongingssnoei èn vruchtgroei èn een fatsoenlijke vorm. De hovenier heeft duidelijk met deze vragen gestoeid. De vraag rijst of de juiste oplossing wel bestaat.

Daarom de vraag: heeft iemand voorbeelden van hoe je abrikozen als leiboom èn goed vruchtdragend èn verjongend èn fraai gevormd kunt snoeien?

Foto's: Bas van Andel

Antwoord over het snoeien van een lei-abrikoos

Inmiddels heb ik de vraag over het snoeien van een abrikoos in leivorm beantwoord gekregen door Ferd. van Rijckevorsel, specialist op het gebied van bijzondere snoeivormen.

Zijn antwoord volgt hier:

"Abrikozen en perziken hebben er nog al eens last van, dat een tak uitvalt; ze zijn dan ook niet volgens een strak, blijvend systeem op te kweken (behalve in de kas en in midden Frankrijk). De waaier is de beste vorm, maar dan zonder harttak, omdat die te dominant is en de groeikracht onderin wegneemt. Zoals alle steenvruchten kunnen de gesteltakken niet horizontaal worden aangebonden, maar altijd schuin in de buurt van 45 graden.

Aan de foto te zien moet in ieder geval de tak, die rechts naar boven het raam gaat of worden weggenomen of flink worden ingezaagd, anders heb je op je oude dag een eenarmige abrikoos.

Verder moet de struikvorm weer worden teruggebracht om de groeikracht evenredig over de boom te verdelen, het oude en het naar beneden groeiend vruchthout worden weggenomen, de voddentuiltjes worden verwijderd; dit alles zodanig, dat de afstand tussen de gesteltakken minstens 30 cm bedraagt.

Als de snoei over een paar jaar wordt verdeeld en verder wordt bijgehouden en de gesteltakken de juiste hoeken hebben en de boom voldoende wordt gemest en vruchtdunning op tijd wordt toegepast maakt hij vanzelf voldoende nieuw vruchthout. Snoeien aan steenvruchten mag pas gebeuren omstreeks half april".

Zo, da's helder. Mevrouw de eigenaresse, uiteraard aan u de keus of u er uw voordeel mee doet!



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland