Vitamine C-appelbommen wellicht
in aantocht
 


Ontdekking geheim van vitamine C

In veel fruit zit vitamine C. Er zit in, maar mensen willen er liever meer van dan de natuur hen levert. Ze slikken daarom volop vitaminepilletjes. En die vitamine gaat zo snel door het lichaam, dat ie goeddeels uitgeplast wordt. Vitamine C uit fruit gaat langzamer door het lijf en wordt daarom beter opgenomen. Niettemin, de farmacie doet goede zaken dank zij de vitamine-behoefte van de mensen.

Dames en heren van de farmacie, ik heb evenwel slecht nieuws voor u! Slimme jongens en meisjes in Auckland, Nieuw Zeeland, hebben het geheim ontrafeld hoe vruchten vitamine C vervaardigen. Farmaceuten, voor vitaminepilletjes C bent u straks gewoon overbodig! We gaan terug naar de natuur voor onze C!

Bij Hortresearch in Auckland hebben ze door hoe met behulp van een enzym vitamine C gemaakt wordt. Dat hebben ze bestudeerd bij de wilde kiwi’s, die altijd al barstten van de vitamine C. Meer precies, met behulp van de Actinidia eriantha, een niet-eetbare wilde kiwivariant die zeer rijk is aan vitamine C. Deze kiwi bevat zo'n 800 miligram vitamine C per 100 gram fruit. Een normale kiwi bevat slechts 100 miligram per 100 gram fruit.

Bij Hortresearch denken ze erover het ontrafelde geheim van de vitamine C- productie in fruit te gaan toepassen bij appels. Als ik me goed herinner waren ze in Nieuw-Zeeland ook al bezig appels met rood vruchtvlees te maken met het oog op de hoeveelheid antioxidanten.

Welaan, knapperds uit Auckland, doen jullie goed je best, en dan kunnen we een decennium langer leven door appels met extra C en verder antioxidanten. Maar als ik het goed begrijp zullen ze dan de genen uit de wilde kiwi moeten implanteren in die appelrassen. En of dat veredelen heet of genetische manipulatie, dat mogen de terzake deskundige biologen zeggen.

Verder lezen:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland