Nieuwe appel met oude naam: rembrandt  


Door MONIEK HÜSKEN

(Met toestemming overgenomen uit De Gelderlander van 11 okt 2006)

Woensdag, 11 oktober 2006 - ALTFORST - Zijn vader Piet de Sonnaville uit Winssen plantte rond 1990 de "moederboom". Zoon Ben de Sonnaville plukt er nu letterlijk de vruchten van. Rond november brengt hij een nieuw appelras op de markt: de rembrandt.

Ben de Sonnaville uit Altforst met zijn geesteskindje, een appel die hij rembrandt heeft gedoopt. De nieuwe appel komt eind dit jaar op de markt en zal verkrijgbaar zijn bij speciaalzaken.

In huize De Sonnaville wordt graag een appeltje gegeten. En eten is hier niet zomaar eten, maar bewust proeven en genieten. Met overgave snijdt Ben de Sonnaville een "rembrandt" in partjes voor zijn bezoek. "Moet je eens proeven wat een krokante appel het is, onze rembrandt. Qua smaak zit ie tussen de cox die aromatisch is, en de elstar die zoet is, in. Maar hij is wat pittiger en harder. 't Is een hele kloeke appel, die zich ook uitstekend houdt in salades. Hij verkleurt nauwelijks en is nog hard als je de salade pas de volgende dag op zou eten."

De Sonnaville is trots op het product waarvoor zijn vader, die in 1995 overleed, de eerste stappen zette. Piet de Sonnaville uit Winssen was een bekende fruitveredelaar. Zoon Ben nam zijn bedrijf, dat altijd al in Altforst was gevestigd, over en ging verder met het pionierswerk dat hem er met de paplepel is ingegoten.

"Toen ik een kleine jongen was, ging ik al zaailingen met mijn vader uitplanten. Hij gebruikte de kinderen uit ons gezin ook altijd als een soort 'proefpanel'. Want kinderen zijn eerlijk een zeggen precies wat ze ervan denken. Dan stond er een bordje met appels en peren op ons te wachten en moesten we proeven. Eerst altijd de appel, dan de peer."

Het "ontwikkelen" van een nieuw appelras is een proces dat jaren duurt. De rembrandt moest een appel worden die goed van smaak is, een goede houdbaarheid heeft en lang uitstalbaar is. Behalve voldoende suiker moest ie voldoende zuur zijn om op de lange termijn smaakvol te blijven.

Volgens De Sonnaville is dat helemaal gelukt. "De rembrandt heeft de goede eigenschappen van onder meer de 'golden' in zich, een wereldappel. De rembrandt is vrij hard, maar enorm sappig en houdt zich goed op een fruitschaal, zodat je er ook nog visueel van kunt genieten."

Vanaf november is de rembrandt op de veiling te krijgen. De appel zal te koop zijn bij speciaalzaken. Voor een afzetmarkt in de grotere supermarkten is het nog veel te vroeg. Daarvoor moeten er eerst veel meer boompjes zijn aangeplant.

Rembrandt: een sappige, harde en knapperige appel met veel aroma

Foto met toestemming overgenomen van agf, de organisatie voor aardappel, groente en fruitmensen. De foto is genomen op de Fruitteelt Kennisdag 2006.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland