Nog veiliger appel dan Santana in aantocht?  


Enkele jaren geleden was de Santana een topnieuwsfeit voor appelknabbelaars. Een hypoallergene appel: wie last had van appelallergie, had kans dat ie de Santana wŔl verdroeg.

De tijd heeft niet stilgestaan. De genen van de appel en de werking ervan komen steeds beter in kaart. Irriterende eiwitten kunnen ge´dentificeerd worden en vervangen worden door hypoallergene varianten.

Dan zit je natuurlijk al gauw in de sfeer van genetische manipulatie. Althans, als je genen van andere planten dan appels inbrengt.

Volgens het AD zijn we op weg naar de allergie-loze appel. Hoe "loos" "loos" is, is dan natuurlijk de vraag. Want hypoallergene appels kunnen op de langere termijn t˛ch weer reacties gaan geven.

De appel biedt nog genoeg voer voor genetici, dus. En al die genetici die beweren dat ze "het gen" voor of tegen een kwaal hebben gevonden, stellen toch vaak teleur. De wereld, ook de genetische wereld, is vaak ingewikkelder dan genetici beseffen. En gelukkig maar. Genetici die alwetend of almachtig menen te zijn, die zijn uiteindelijk eng. Laten ze blij zijn dat ze een appel kunnen ontwikkelen waarvoor nog minder mensen allergisch zijn dan de Santana. Let's muddle through!

Verder lezen: AD.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland