Roundup verdacht??  


Roundup. Elke boomgaardenier die te beroerd is om onkruid of gras mechanisch te verwijderen gebruikt het. Je kunt het zo in de tuincentra kopen. Al decennia is het het wondermiddel tegen ongewenste plantengroei.

Nu zijn er berichten dat glysofaat, de werkzame stof, toch niet zo milieu-onschuldig is als de verkopers ervan pretenderen. Bij proeven met embryo's van kikkers en salamanders door Argentijnse onderzoekers kwamen minder grote hoofden, genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en meer sterfte in schedel-cellen naar voren.

Uiteraard stelt de producent dat restanten van het middel niet in ons voedsel terecht komen. Nee, niet via de gedode planten. Dat snap ik nog wel. En vermoedelijk ook niet via de sapstroom van je fruitboom. Maar via een omweg via het drinkwater? Ik durf het niet te zeggen, maar dit bericht zou toch maar weer aanmoediging moeten zijn om de biologische teeltwijze extra te promoten.

Leve het voorzorgsprincipe, zeggen milieukundigen. Met dit nieuwsbericht moeten we misschien toch maar es met een stel goede toxicologen kijken of er hier geen voorzorgsmaatregelen vergeten zijn.Wie biologisch teelt hoeft die voorzorgsmaatregelen niet te nemen. Da's dan voor de biologische teler één zorg minder..

Verder lezen: agd.nl.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland