Krieken dreigen te verdwijnen uit België  


Kriekenbier. Typisch België. De zure kersen geven bier een unieke smaak. Alleen, de krieken, oftewel morellen, oftewel zure kersen, kunnen onze Vlaamse fruitboeren aan de straatstenen niet kwijt. België wordt namelijk overspoeld door goedkope krieken uit het oostblok. De Belgische boeren moeten daardoor onder de kostprijs leveren. Dus laten ze de morellen rotten aan de boom. Tja, dan zal menig boomgaard geen lang leven beschoren zijn.

Sommige telers lossen het op door hun product rechtstreeks aan hobbybrouwers of zelfjammakers te verkopen. Die komen het graag nog zelf plukken ook!

Dit beeld lijkt op wat we in Nederland met de kersen zien. Alleen particuliere verkoop is echt rendabel; menig kersenteler teelt slechts voor de huisverkoop, omdat telen voor de grote afzet- en verwerkingskanalen niet lonend is.

Als duurzaam denkend mens denk je dan: potver, willen we foodmiles reduceren, gaan ze in België hun krieken 700 kilometer laten transporteren. De vervoerskosten zouden vertigvoudigd moeten worden, om onnodig gesleep met voedsel te voorkomen. Het klinkt zo oubollig: "koopt nationale waar". Maar streek- of landseigen voedsel, het helpt ons milieu mee redden, ook al is het maar een beetje.

Vrije handel, prima. Maar gesleep met voedsel voor een paar rotcenten, daarvan moeten ook eens de maatschappelijke kosten bekeken worden. Kosten van files, van milieuschade, kosten van infrastructuur, het wordt maar afgewenteld op de samenleving. Politiek, Europa, doe er wat aan!

Beste Vlaamse morellentelers, ik wens jullie in ieder geval sukses bij het overleven.

Verder lezen: www.vilt.be.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland