Appels, je gezondheid, je brein, je inkomen  


Het blad "Fruitteelt" zal bijna vanzelfsprekend niet vergeten de goed, gezonde kanten van fruit te benadrukken. In jaargang 2008 stonden weer een paar aardige artikelen, waarbij ik de waarde-toekenning graag aan de lezer over laat.

Ten eerste. Appels bevatten een antioxidant, de flavanoïde fitesin. Van dat goedje is op moleculair niveau ( wat dat ook moge zijn) aangetoond dat het een positief effect heeft op je brein, het lange termijn geheugen daarin in het bijzonder.

Ten tweede. Goed voedzaam eten, met o.a. appels, is goed voor je inkomen later. In Guatamala werd in de jaren 70 iets gedaan, wat we nu achteraf als onethisch onderzoek zouden kwalificeren. Maar goed, blijkbaar was onderzoek toen niet de opzet. Een paar dorpen kregen goed eten vanuit een ontwikkelingsprogramma, een paar andere dorpen niet. Je raadt het al: 30 jaar later verdienden de goed-eters uit de seventies meer dan de niet-genoeg-eters.

Ten derde. Quercitine, ook al een antioxidant uit vnl. appels, zou het risico op het ontstaan van alvleesklierkanker verminderen.

Ten vierde. In Nieuw-Zeeland is al het gen ontdekt dat een vrucht rood vruchtvlees geeft. En tegelijkertijd ook anthocyanen. Dat zijn antioxidanten die de weerstand tegen kanker en hart- en vaatziekten vergroten. Men is in Nederland ook doende het daarheen te leiden dat dergelijke antioxidantrijke eigenschappen ingekruist worden.

Kortom, appelland timmert aan de weg en zal ongetwijfeld de komende jaren stellen, en, nogmaals, je moet dat zelf maar op waarde schatten, dat dat fruit nog gezonder blijkt en of wordt dan het al was.

Verder lezen: diverse nummers Fruitteelt jaargang 2008



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland