Roem van Altena is de lekkerste peer  


WIJK EN AALBURG – Welke stoofperenliefhebber heeft de Roem van Altena wel eens vergeleken met de St. Remy, de Bredero of Giesser Wildeman. Smaken verschillen, maar voor de echte fijnproevers ligt de Roem van Altena op kop. Vrijwel zeker dankt de stoofpeer haar naam aan de heren van Altena.

Door Martien Vos

Met toestemming overgenomen uit regionaal Nieuwsblad

Huib van Helden te Wijk en Aalburg heeft er nog 100 bomen van staan in zijn ongerepte boomgaard aan de Rivelstraat. Ze dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vanwege een herseninfarct, afgelopen zomer, praat Huib wat moeilijk. De fruitverkoop aan huis ligt hierdoor nagenoeg stil, maar voor de Roem van Altena maakt hij een uitzondering. Huib is een (stoof) perenkenner en een autodidact op het gebied van alles wat groeit en bloeit. “De Roem van Altena is een mutatie van de dubbele IJsbout”, vermoedt Van Helden. “Een mutatie kan ontstaan door weerlicht of bliksem”.

Heren van Altena

Hoe de peer aan haar naam komt, heeft een perenvriend uit de streek uitgezocht. Omstreeks 1950 werd de Roem van Altena in Nederland gepromoot. Toch was ze in ons land al meer dan een eeuw verspreid. Ze werd algemeen ‘poire belge’ genoemd of Belgische bakpeer. Bij onze zuiderburen werden in vroeger tijden met passie peren geteeld rondom het kasteel van Bovelingen nabij Mechelen aan de Maas. Dit kasteel werd eeuwenlang bewoond door afstammelingen uit Altena. Het kasteel was namelijk het domein van de graven de Borchgrave d’Altena. Het familiewapen van de Borchgrave is haast identiek aan het wapen van Woudrichem met twee zalmen. In Almkerk is ook een Borchgravestraat.

Foto overgenomen met toestemming van Dick Sars, Waalwijk


Toevoeging Redactie Website:

Bijgaand nog enkele foto's van de redactie die de Roem van Altena goed laten zien. De gefotografeerde Roem van Altena's zijn niet bespoten en afkomstig uit Huib van Helden zijn boomgaard.

De tijd lijkt rijp voor een revival voor de Roem van Altena. Een stoofpeer die zonder kleurstof en zonder toevoeging van suiker mooi en lekker rood wordt, past prima in een menu voor biologische of milieubewuste genieters die willen afvallen.

De regionale Agrarische Natuur Vereniging is van plan veel enthout van de Roem van Altena te gaan verzamelen en deze stoofpeer in de regio als streekgerelateerd stoofperenras op hoogstam te herintroduceren.

Gerechtigheid voor de Roem van Altena is dus onderweg!

En Huib van Helden, als bewaarder van het ras, krijgt de eer die hem toekomt!

Foto's: Bas van Andel


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland