En dit zijn Kruidperen?!  


Gisteren publiceerden we op deze site voor het eerst foto's van het ras "Bonkelenzen", als dat al een apart ras is.

Vandaag publiceren we foto's van een soortgelijke vroege stoofpeer, die door zijn bejaarde eigenaar "Kruidpeer" genoemd wordt. Die eigenaar woont ergens op de Brabantse klei in de buurt van Heusden aan de Maas.

Gisteren zei ik dat de Bonkelens me deed denken aan de Kruidpeer. En, hoe toevallig, vandaag was ik toch in de buurt van de Kruidpeer en....ik was net optijd. Eén Kruidpeer hing aangevreten aan de boom, de andere lag eronder, ook aangevreten.

Mag ik jullie voorstellen....

Niet op hun mooist, maar wel met een wezenlijk kenmerk, presenteer ik jullie "De Kruidpeer".

De Kruidpeer?!

Door een oude rot in het pomologievak zijn deze peren ooit gedetermineerd, met voorzichtigheid, als een Tesselaar.

Die benaming Tesselaar zal prima kloppen met het kenmerk dat op de foto staat: vogels vreten de peren aan, terwijl die keihard nog aan de boom hangen.De Kruidpeer is een vroege stoofpeer, de vrucht wordt geel aan de boom terwijl ie nog hard is, en de vogels eten van de stoofperen. En makkelijk vallen, dat doen ze ook, volgens De Greeff.

Maar er zijn ook verschillen met (de foto van) De Greeff. De steel bij De Greeff is veel langer en gekromd, bij de Kruidpeer is het slechts een stompje. Bij De Greeff is bij de kelk van de Tesselaar de ribvorming nogal geaccentueerd; bij de Kruidpeer zie je amper welvingen bij de kelk. Opvallend is de "verkurking" rondom de steelholte van de Kruidpeer, ook bij de kelk ze je een grote bruinige vlek.

Steel en kelk van de Kruidpeer belicht

Kruidpeer= Tesselaar?

Op basis van dit alles denk ik dat we warm zitten bij de determinatie Tesselaar, maar niet warm genoeg. Het verschil in steellengte en dikte is erg bepalend voor dit oordeel. Hierbij wil ik gelijk de aantekening maken dat er vroeger uiteraard volop geëxperimenteerd werd met peren en hun kruisingen. Ook bij een appelras als de Sterappel zie je diverse mutaties qua vorm, rijping, kleur, formaat. De Schone van Boskoop heeft legio sub-variëteiten, de Jonagold heeft die inmiddels ook legio, ook met verschil in rijptijd.

Ik sluit dus niet uit dat de Kruidpeer tot een groep van Tesselaar-achtigen behoort. Net als de Bonkelens.Het is dan aan de pomo-schriftgeleerden om uit te maken of je spreekt van een ander ras of van een sub-variëteit. En aangezien schriftgeleerden nogal eens de neiging hebben om niet tot consensus te komen, zal de man of vrouw met de DNA-test er ongetwijfeld aan te pas moeten komen om uit te maken of de Tesselaar, de Bonkelens en de Kruidpeer, ondanks al hun verschillen, tot dezelfde variëteit behoren, of dat de genen zo verschillen dat het echt aparte rassen zijn.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland