Rectificatie  


Ik baseerde mij op de de getuigenis van twee personen waaronder de eigenaresse. De boom ging te goeder trouw door het leven als Kafappel.

Inmiddels ben ik een nazomer-herfstseizoen met wat tentoonstellinkjes verder. Ofschoon diverse mensen bevestigden dat "mijn" Kafappels hen bekend waren, kreeg ik ook enkele mensen die stelden dat zij een andere Kafappel hadden.

Inmiddels heb ik van een vijftal bomen vruchten, en 8 mensen die die vruchten herkennen als Kafappel. De eerder als Kafappel benoemde Kafappel lijkt bij nadere bevraging van de eigenaresse een september-appel te zijn, uitsluitend goed voor appelmoes. De lijntjes soms van kelk naar steel bevestigen dan dat het een Keswick Codlin is.

Tja, ook vroeger kregen bomen verkeerde namen.

Op dit moment volsta ik met een foto van de door 8 mensen als Kafappel geduide appel met in het midden de "foutief" als Kafappel aangeduide appel, die Keswick Codlin lijkt te heten. Plus enkele foto's van als Kafappel aangeduide rassen.

Onder de getuigen zijn een man die als 6 jarige ( hij is nu 70-plus) in de boomgaard al Kafappels kende, een hovenier die vroeger Kafappels plukte en er nog één in zijn tuin heeft staan en een professionele fruitteler die een paar takken Kafappel in een modern ras heeft ingeënt. Kortom, nogal betrouwbare getuigen!

Ik durf deze foto dus gerust aan de openbaarheid toe te vertrouwen.

Diverse Kafappels, in het midden de Keswick Codlin. Links een Kafappel van een oudere hovenier die ze 50 jaar geleden nog plukte

Kafappel uit het dorp Nieuwendijk, door diverse mensen herkend als"De "Kafappel, en zo ook door de eigenaresse genoemd.

Deze Kafappel komt van een beroepsteler, die nog enkele takken Kafappel in zijn moderne boomgaard heeft



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland