Voor u doorgebladerd:
“Vijgen in de lage landen”
 


Boekgegevens
Titel: Vijgen in de lage landen
Auteur: Peter Bauwens
Uitgever: Uitgeverij Terra Lannoo BV 2004 (Warnsveld, Nederland)

Inleiding

Vijgen. Vijgen roepen associaties op met Turkije, Italië en andere Mediterrane gebieden. Het hier te bespreken boek is voor diegenen die de geschiedenis van de vijgen niet kennen een openbaring. Ook in onze lage landen zijn al vele eeuwen vijgen geteeld. In de 19e eeuw was, zij het op beschutte plaatsen, de teelt tamelijk algemeen. Weliswaar niet zonder bevriezingsrisico, maar in het boek worden voorbeelden gegeven van vijgenstruiken op onze breedtegraden die het eeuwen hebben volgehouden. Vijgen kunnen bevriezen, onder extreme omstandigheden of als ze op de verkeerde plek staan of om andere groeitechnische redenen. Appels en peren sterven ook een keer. Bevroren vijgenstruiken kunnen weer uitschieten. Beschadigde of schijnbaar dode appelbomen kunnen soms onder de entplaats nog opnieuw uitschieten (al dan niet als wortelopslag). Maar dat betreft dan “wilde” appels. Vijgen daarentegen kunnen weer uitschieten als ze (alleen boven de grond) bevroren zijn en dan later weer de oorspronkelijke variëteit vruchten leveren. Zij geven na een bovengrondse bevriezing een jaar geen vrucht, maar daarna weer wel. Een jaar geen vrucht geven, tja, dat gebeurt bij appels en peren met beurtjaren of na een late nachtvorst wel vaker.

Waarom heeft de auteur dit boek geschreven?

De auteur geeft in zijn voorvoorwoord aan dat hij een stukje Mediterrane sfeer naar onze breedtegraden wil toehalen. Ze geven sfeer en vooral mooie, lekkere vruchten. En regelmatig is er een overvloedige oogst.

Met de aanschaf van een vijg, met zijn lange geschiedenis, haal je volgens de auteur een stukje paradijs iets dichterbij. Dit klinkt pretentieus. Maar na lezing van het boek en aanschouwing van de mooie foto’s van de vele variëteiten voelt men wat hij bedoelt. Dan is een verwijzing naar het paradijs alleszins begrijpelijk. Het doel van de auteur, de teelt van vijgen bevorderen, zou hij met dit boek best eens kunnen bereiken. Wie in tuincentra rondkijkt, ziet tegenwoordig vrij vaak vijgenstruiken staan. Dit boek helpt een goede keus te maken als men besluit een vijgenstruik aan te schaffen.

Opzet van het boek

Het boek begint met een exposé over de geschiedenis van de vijg. Volgens de auteur zijn er sporen van vijgenteelt van 6000 jaar oud gevonden. Inmiddels is deze informatie al achterhaald. Op deze webstek staat informatie dat volgens archeologen al rond 11.400 voor Christus de eerste vijgen gecultiveerd zouden zijn. Nooit geweten dat archeologen een boek op een detail zo snel achterhaald kunnen doen zijn…..

Terug naar de opzet van het boek. De historie van de vijg voert ons van Eden via de pomoloog Serrurier (1806) naar het heden, via Grieken, Romeinen, Karel de Grote en andere vorsten en edellieden.

In een botanisch hoofdstuk wordt het geheim van het al dan niet bloeien onthuld.

Ook vruchtzetting, winterhardheid, teelt in potten, onder glas en in de vollegrond komen aan bod. Net als vermeerdering en snoei.

Het mooiste deel, tevens kerndeel, betreft de beschrijving en fotografische weergave van de verschillende rassen evenals vrucht- en bladvormen.

Het boek bevat voorts informatie over oogst, drogen, geneeskracht, voedingswaarde.

Een heel markant onderdeel gaat over recepten. Ook dit hoofdstuk bevat weer openbaringen. De gemiddelde Nederlander of Vlaming denkt bij vijgen aan gedroogde producten. Hier in dit komt men ook vijgensoep, vijgentaart en vijgenjam tegen, en nog veel meer. Wel 19 recepten en verwerkingsmethoden staan er in het boek.

Met een hoofdstuk over vijgen het jaar rond eindigt het boek.

Beoordeling bruikbaarheid van het boekje voor boomgaardenier of tuinier

Het boek bevat alle informatie die nodig is om vijgen te telen en een ras te kiezen. Moeilijk is dat telen niet. Mits de vijgen op een warme plek staan kun je vruchten verwachten. De zuidkant van een (hoogstam-)boomgaard is dus een ideale plek voor een vijgenstruik.

Het is wellicht een openbaring (zou het gebruik van dat woord hier komen doordat de vijg vaak voorkomt in de Bijbel met het boek “Openbaringen”?) dat de teelt nogal eenvoudig is. Men moet eerder zorgen voor een “arme”dan een te voedselrijke voedingsbodem. Het boek geeft tips voor het tegengaan van bevriezing, onder andere door rassenkeus. Wie op veilig wil spelen kan jong hout eventueel beschermen met een echte geitenwollen sok….

Dank zij de recepten kunnen ook de culinaire specialisten plezier aan het boek beleven.

Inhoudelijke beoordeling

De achtergrond van de auteur is groenauteur /fotograaf. Hij heeft tevens een eigen kwekerij. Het vakmanschap in meerderlij opzicht komt goed tot uiting in dit boek en geeft het boek kracht en aantrekkelijkheid.

De informatie is gedegen en goed gedocumenteerd. De tekst is vlot leesbaar. De foto’s, vooral die van de 50 verschillende vijgenrassen, zijn magnifiek.

Aankopen?

Wil men elementaire informatie over hoe een vijg geteeld moet worden, dan is dit een prima boek. Wil men meer weten over vijgen, ook dan is dit een prima boek. Wie alleen wil genieten van een vrucht in al zijn variëteiten en schoonheid, ook die kan met een gerust hart dit boek aanschaffen of lenen in de bibliotheek. De foto’s zijn een streling voor het oog; alleen al daarom zou het boek in elke pomologische boekenkast moeten staan. Ook als cadeau voor iemand met enigszins ruimte voor een vijgenstruik op een warme plek is het boek ook een aanrader.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland