Noord-Hollands voorbeeld doet goed volgen  


In Noord-Holland is het besef dat hoogstamfruitbomen, daarbij horende rassen en daarui voortvloeiend landschappelijk aanzien aan het verdwijnen zijn al langer aanwezig. In den lande ontstaan ook elders steeds meer initiatieven om de oude fruitcultuur het respect te geven dat haar toekomt.

In het westelijke Rivierenland is inmiddels een werkgroep binnen de Agrarische NatuurVereniging actief, die ook daar de hoogstamfruitboomcultuur in het landschap zichtbaar wil houden en de oude rassen op de kaart wil blijven houden, of beter gezegd weer op de kaart wil zetten.

In bijgaand artikel uit een regionaal Nieuwsblad leest u hoe dat gebeurt.

De twee rassen die in dit artikel genoemd worden waren fijnproeversrassen. De Present van Engeland en de Transparante de Croncels waren in het gebied onder meer aangeplant door een arts, die verre reizen maakte, exotische planten meebracht, maar in zijn tuin die twee oude Hollandse appelrassen aanplantte.

De titel van het artikel refereert aan het feit dat arbeiders vroeger de Transparantes de Croncels met handschoenen aan moesten plukken; zo teer was de schil!

Voor het gemak van de lezer: hieronder volgen foto's van deze twee rassen, ontleend aan de Inventarisatiewebsite van de POM.

Transparante de Croncels

Present van Engeland

Veel plezier bij wat voor actieve leden van de POM wellicht een feest van herkenning is!

Fruit voor 'fluwelen' handschoentjes

ALTENA Oude (streek) fruitrassen zijn bezig met een revival. Ook in het Land van Heusden en Altena wordt er keihard gewerkt om de oude hoogstamfruitrassen door enten te behouden voor de toekomst. Een werkgroepje van de Agrarische Natuurvereniging met Mengolda en Bas van Andel, Arjan Quartel en Cor Donken zijn inmiddels aan de slag om enthout te verzamelen en deze opnieuw op te kweken. "Veel oude hoogstamfruitbomen zijn op sterven na dood. Zeker na de ruilverkaveling is er heel veel verdwenen, ook worden bomen al jaren niet goed meer gesnoeid". Speuren in het gebied door leden van de werkgroep heeft inmiddels oudere rassen zoals De Roem van Altena, de Eethense Wijnappel, de Janbaas en nog meer soorten veilig gesteld. Het hout wordt op stam geënt en komend najaar als boompjes verkocht in de streek.

In het boomgaardje van Arie en Ada den Dekker tegenover de Hervormde kerk van Wijk staan nog veel oude fruitbomen. Daar ontdekte Bas van Andel de tere appel Transparante de Croncels. Een appel zo teer dat deze met fluwelen handschoentjes geplukt moet worden. Ook van de Present van Engeland, met appeltjes zelfs nog aan de boom, werd zaterdagochtend enthout genomen. "We wonen hier inmiddels 16 jaar en zijn heel zuinig op onze fruitbomen. We laten ze ook regelmatig snoeien. Sommigen zijn al 75 jaar of ouder", zo vertelt Arie den Dekker die in de fruithandel werkzaam was.

Het 'fruitbomenclubje' dat zich inzet voor het behoud van de fruitrassen zoekt overigens nog versterking van mensen die de oude rassen willen leren herkennen. En doet een oproep wie de Peterselieappel, de Tuinzoet en of de Duivezuur weet te staan. Voor meer informatie: Bas van Andel, telefoon 0416-391858 of pomobas@planet.nl

Artikel met toestemming over genomen uit "Het Nieuwsblad"
Foto met toestemming overgenomen van Teus Admiraal.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland