Moeders kruisbessenjam  


Annemieke Owel

Bij ons vorige huis hadden wij een kruisbessenstruik staan, denkelijk van het ras “Rochus”. Een stekelige struik met groene, ovale bessen. Ik kende de vruchten nog niet en mijn moeder sprak van een “klapbes”.

Zoekend in boeken kwam ik erachter dat deze bessen behoorlijk wat pectine in zich hebben, dus jam zou moeten lukken. Ik nam een recept voor andere bessen en gebruikte de kruisbessen. De jam werd mierzoet, dik als pap en op je brood smeerde je het met dikke klodders. Dat moest dus anders de volgende keer.

Vruchten met veel pectine hebben niet zoveel suiker nodig, want indikken lukt door die pectine heel goed. Deze kruisbes was op zich wel zoet van smaak (niet alle soorten overigens) maar met een andere vrucht zou de jam interessanter van smaak worden, was mijn idee.

Ik heb toen een kilo kruisbessen geplukt (ik voel de stekels nog!) en sap van twee flinke perssinaasappelen erbij gedaan. De schil van de sinaasappel heb ik geboend en met een raspje een beetje sinaasappelrasp erbij gedaan. Samen met een kilo kristalsuiker kreeg ik 4 potjes jam. Vaak wordt er geleisuiker gebruikt, maar vruchten met een hoog pectinegehalte geleren als vanzelf, dus dit keer gebruikte ik kristalsuiker. Het resultaat was qua kleur apart te noemen, en de smaak was verrukkelijk op brood, maar ook heerlijk bij een stukje vlees!

Recept:

Benodigd:

1 kilo zoete kruisbessen
2 grote perssinaasappels
sinaasappelrasp
1 kilo (gelei-)suiker
4 jampotten met metalen deksel (met heet water en soda schoongeboend en op zijn kop op een schone theedoek gezet)

Werkwijze

Was de kruisbessen, haal de steeltjes en kroontjes eraf en zet ze met water op het vuur tot ze zacht zijn. Voeg de sinaasappelsap toe en de rasp en als het weer kookt, voeg je in één keer de suiker toe. Als de suiker is opgelost kun je de jamtest doen. Pak een koud schoteltje of iets van metaal, laat een druppel van de jam erop vallen, wacht 1 minuut en houdt het schoteltje schuin. Als de druppel moeite heeft om van het schoteltje af te vallen (dus stroperig geworden is en langzaam beweegt) dan is je jam klaar. Vul de potten snel met de jam, maak de rand goed schoon en doe de deksels erop. Goed vastdraaien en op zijn kop zetten. De pot trekt vacuüm, te zien aan het kuiltje in het deksel. Etiketten met datum erop. Klaar.

Tot slot

Deze jam is houdbaar tot de volgende kruisbessenoogst, maar zal vast eerder op zijn! Regelmatig mopperde ik op mijn kruisbessenstruik vanwege zijn stekels en mijn schrammen, maar nu ik dit recept weer opschrijf, mis ik hem eigenlijk wel, hoor.

Verder lezen:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland