Het bestaat (nog of weer):
ambachtelijk appelstroop stoken
 


In Eckelrade (Limburg) woont en werkt Mart Vandewall. Hij is de eerste Nederlandse "nieuwe" ambachtelijke appelstroopbereider. Dat nadat de laatste ambachtelijke appelstroopstoker er in de jaren '70 mee gestopt was en er een "appelstroopstookloos" tijdperk was begonnen.

Mart heeft het vak dus niet geleerd van één van de vele stroopstokers die Limburg vóór 1970 rijk was. Mart heeft het vak in 6 jaar tijd geleerd van iemand uit de Voerstreek (of Fourron, zoals de Walen zeggen) in België.

Wat is er ambachtelijk aan zijn werk?

Marts ambacht zit hem er niet in dat je appels kookt, perst en indampt tot je stroop hebt. Dat doen ze immers in de fabriek ook zo ongeveer zo.

Het ambacht zit hem in een aantal zaken.

Ten eerste, in de keuze van appelrassen. Mart heeft zijn eigen hoogstamfruitboomgaard van bijna een eeuw oud. Met onder andere het Gronsvelder en Eijsdener Klumpke, het Serumse Striepke, de Keuleman, Schaapsneuzen, en niet te vergeten de Rode Sterappel.

Ten tweede zit het ambachtelijke in de keuze van het juiste rijpmoment van het fruit.

Ten derde zit het ambachtelijke in het "spelen" met vuur. Vooral dat laatste is anders dan in de fabriek. In de appelstroopfabriek worden de appels au bain marie verhit; Mart kookt ze op het vuur, waardoor de suikers beter karameliseren. Dat koken gebeurt in een authentieke ketel van wel 150 jaar oud.

Ten vierde, Mart zeeft het fruit, terwijl de fabriek het centrifugeert. Dat verschil in handelwijze vooral maakt dat de appelstroop van Mart anders smaakt dan die uit de fabriek.

Ten vijfde, vooruit, Mart teelt biologisch en mag dus het EKO-keurmerk voeren.

Kortom

Als de pomologen nog eens een reisje moeten bedenken naar een ambachtelijke fruitverwerker, hebben ze hier een adres! Overigens, op zaterdag van 10-1 is de boerderijwinkel van Mart in ieder geval open. Zie voor verdere gegevens de website van Mart Vanderwall hieronder.

Verder lezen o.a.:

Volkskrant, 070407



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland