Spaanse Gulderlingen en Zomercitroenappels  


Oude, verdwenen gewaande rassen teruggevonden op determineersessie

Rassen uit het boek van Knoop uit 1758. Het is de droom van elke pomoloog daar exemplaren van tegen het lijf te lopen. Mijn droom kwam uit op een determineersessie op een boerenerfdag in het rivierenland. Twee ervaren determineerders en jullie redacteur achter de tafel. Naast ons dozen met appel- en perenmateriaal aangeleverd door inventariseerders van de regionale Agrarische NatuurVereniging. Voor de tafel mensen met zakjes met appels en peren.

Spaanse Gulderlingen

We begonnen met door de Agrarische NatuurVereniging gevonden materiaal. Gulderlingachtigen waren het, zo ver waren ze. Maar welke? Ook de ervaren pomologen twijfelden nog wel iets, maar eigenlijk wisten ze het zeker: dit was de Spaanse Gulderling.

Gevonden Spaanse Gulderlingen

Spaanse Gulderling volgens Knoop

De Zomercitroenappel

Na dit goede begin kwam er nog meer moois boven tafel. Het leken wel appels met een appeltje extra bij de kelk. Bij zelfs de oude ervaren pomoloog zag je nu de hartslag stijgen. Dit was een Knoop-exemplaar. En wel van de Zomercitroenappel. Die naam dankt de appel aan zijn kleur, maar vooral aan zijn vergroeiing, net als bij een citroen, aan het uiteinde.

De gevonden exemplaren van “de appels met de extra appel bij de kelk”

De Citron d’ été ofwel Zomercitroenappel uit Knoop

Slot

De bovenstaande vondsten zullen nog nader besproken worden in de “determineerderscommissie” van de Noordelijke Pomologische Vereniging. De determinatie is dus nog voorlopig.

Maar dat de Agrarische Natuurvereniging uit het westelijke rivierengebied (Altena- Biesbosch) nog meer bijzonders op de determineerderstafel zal leggen, lijkt wel zeker. Witte Wijnappels, ook al uit Knoop, werden er tentoongesteld. Peertjes die best eens een Vroege Suikerey zouden kunnen zijn werden voor nadere determinatie meegenomen. Tussen de meegenomen spullen zaten nog meer Gulderlingen.

Ook uiterst zeldzame rassen uit andere boekwerken werden teruggevonden. De Boerengroen bijvoorbeeld. En de Kaneelzoet ofwel de Zoete Holaart.

Kortom, het laatste woord over de gedane vondsten zal in pomologenland nog niet gesproken zijn!



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland