Zaailingziekte alias perenaftakelingsziekte
een Spaanse perengriep
 


Waar hebben we het over?

We hebben het over een ziekte die eerder voornamelijk in Spanje en Italië voorkwam. Pear decline is een derde woord waarmee men de perenziekte aanduidt. Perendegeneratieziekte is een vierde woord voor de ziekte.

De oorzaak is een fytoplasma. Fytoplasma’s zijn micro-organismen. Ze hebben geen celwand. Ze leven van voedsel uit hun gastheren, in dit geval de gastperen. Ze kunnen worden verspreid via enten. Maar ook als je niet ent, kun je de ziekte binnen je boomgaard krijgen. Ook de (sapzuigende) perenbladvlo verspreidt de ziekte.

De Mediterrane ziekte komt de laatste tijd ook in Nederland voor. In Noord-Holland, Zeeland, de Betuwe, Limburg. Vooral bij jonge Conferences geënt op Kwee MC troffen onderzoekers van PPO de ziekte aan. Welke peren van de hobbyteler favoriet zijn voor de ziekte is uiteraard nog niet onderzocht.

Als je op het web met de term “pear decline” googelt, kun je veel afbeeldingen vinden

Hoe herken je het?

Je herkent de ziekte in de herfst. Als de perenboom de ziekte heeft, verkleuren de bladeren al heel vroeg naar rood. Bladeren van omringende peren zijn dan nog lekker groen. Soms is er geen roodverkleuring, maar kwijnen de bomen alleen maar. Kwijnen wil zeggen: weinig lot (eenjarig hout); slechte bladstand. Soms overleeft de boom, soms is zelfs herstel mogelijk, maar meestal heb je meerdere jaren met weinig en kleine peren. Soms sterft de boom snel, soms sterft hij na jaren.

Wat kun je er tegen doen?

Genezen kun je de kwaal niet. Wat vast enigermate helpt te voorkomen is gezond materiaal kopen, geënt op gewone kwee. Zorg dat de boom niets tekort komt aan water en meststoffen. Wie chemisch boomgaardeniert, zou de perenbladvlo moeten bestrijden. Maar als een boom eenmaal aangetast is lijkt rooien de beste optie. Dit ter voorkoming van verspreiding.

Want wat verspreiding betreft is de perenaftakelingsziekte net een Spaanse griep. En de gevolgen voor de perenboom lijken op de gevolgen van de Spaanse griep voor mensen.

Verder lezen:



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland