Uitgeester Zoet  


De Uitgeester Zoet is, de naam zegt het al, een typische Noord-Hollandse appel. De appel is onder meer in de Zuidoostelijke Beemster en bij Middenbeemster commercieel geteeld. Het was vooral een kookappel. Maar later in het seizoen werd ie ook wel als handappel gebruikt.

In deze rubriek ditmaal een beschrijving aan de hand van foto’s.

De mooi witte bloesem van de Uitgeester Zoet ( bron: Inventarisatieproject Noord-Holland)

Opvallend: rood, wat geel/groen en op bepaalde plekken soms een paarsrode kleur (zie appel rechtsboven)

Op deze foto, afkomstig van de website van het Inventarisatieproject, is nog beter te zien dat op sommige (plekken de kleur extra donker paars-rood is. Voor hedendaagse keurmeesters zijn de vruchten vast niet eenvormig genoeg. Het verdwijnen van de Uitgeester Zoet uit het commerciële segment komt vooral doordat de supermarkten hooguit één zoete appel in het schap hadden. Dat was dan meestal de Dijkmanszoet.

Roest bij de steel, vrij kleine kelkblaadjes in vrij kleine holte, soms iets onregelmatig gevormd

Stippen (lenticellen) vooral goed zichtbaar op de rood verkleurde schil

Kelk en steel nog es en detail. Middellange, dunne, enigszins gekromde steel Opvallend is dat nog veel schiloppervlak groen-geel is. Deze nog onrijpe oktober-appels zullen nog bijkleuren, na dik een maand in de buitenlucht zijn ze veel roder, zie foto verderop.

De rode kant en detail. Het rood loopt over in oranje/geel

De steel, het roest in de steelholte, de lenticellen en de rode schil en detail

Deze twee hebben in november buiten gelegen. Ze zijn flink bijgekleurd. Deze kleuren kloppen nu met de kleuren op de foto's uit het Inventarisatieproject. Nu is goed te proeven dat het aangenaam-zoete appels zijn

Het inwendige, met een goed gevuld klokhuis

De Uitgeester Zoet op de website van het Inventarisatie-project. Geheel rijp. Nog roder dan de eerder gefotografeerde appels.

Foto's: Bas van Andel, tenzij anders aangegeven



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland