Stoofperen: tijd voor actie door
Martine van de HAK-Bijl
 


Gieser Wildeman, Zoete Brederode, Saint Rémy. Het zijn de meest bekende rassen stoofperen.

De professionele fruitmensen klagen. De afzet loopt niet. Dit jaar al helemaal niet. Dat komt door gebrek aan kou. Maar ook in normaler jaren loopt de consumptie terug. Het loopt vooral terug met de Saint Rémy en de Brederode.

Hoe komt die terugloop?

Is kou een voorwaarde voor het eten van stoofperen? Nou, dan zijn de arme stoofperentelers de eerste slachtoffers van klimaatverandering. Maar ik denk dat de rol van klimaatverandering minder speelt.

Belangrijker verklaring van het minder stoofperen eten is dat er steeds minder "moeders de vrouwen" zijn die 2 uur of langer achtereen thuis zijn en dan bereid zijn om de peren te schillen en daarna urenlang te stoven. De stoofpeer is zo bezien het slachtoffer van onze vrouwenemancipatie. De cultuur van "druk, druk, druk" maakt dat er geen ruimte is voor langdurig kokerellen. Zoete Brederodes worden pas echt dieprood na 3 tot 4 uur stoven, zag ik pas bij een bekende met een diepvries vol knalrode Brederodes. Verder: lang koken staat bekend als ongezond. Alle vitamines zouden er uit vliegen. Veel mensen kiezen daarom voor gemaksvoedsel plus, als ze om gezondheid geven, een extra salade. De gekookte stoofperen uit de supermarkt zijn blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg gepresenteerd om de moderne huisman te verleiden ze te kopen. Bovendien, stoofperen als vervanger voor groenten is bij de jonge generatie een onbekend verschijnsel.

Stopt de teruggang van de stoofpeer?

Anneke Ammerlaan, de culinaire juffrouw die behalve koken ook nog in de toekomst kan kijken, voorspelt een herwaardering van de stoofpeer in de eigen keuken. Alleen, de arme fruittelers merken daar nu, bij het zachte weer, niets van in hun schuren. Wèl merken ze de het in hun portefeuille dat de stoofpeer minder gegeten wordt dit jaar.

De fruittelers proberen de stoofpeer wel te propageren, maar dat haalt niets uit. Uw redactie heeft niets van promotie gemerkt. We zijn dan maar zo ijdel om te zeggen dat de propaganda tot dusverre niet echt opvalt, dus niet effectief is. De telers rooien vooral de Saint Rémy en de Brederodes. Dat merkt uw redactie helaas wèl.

Voorstellen

Een campagne om de stoofpeer weer meer op het menu te krijgen kan bèst.
Voorstellen:
  1. Zorg es voor een appetijtelijke verpakking van stoofperen in glas. Voor de yuppenmoeders en vaders. Laat Martine van de HAK-Bijl (grapje) es reclame maken voor "knolselderij, schorseneren èn stoofperen"
  2. Ontdoe de stoofpeer van zijn winterse imago. Mijn moeder zaliger en alle voormoederen stoofden eind juli al Haantjesperen, Suikerperen, later Knolperen en Drielse Groenen. Stoofperen, de koude salade voordat er ijs en salade was.
  3. Geef stoofperen es een beter imago. Niks uren pruttelen voor een beetje rode kleur. De Flambouw, een volstrekt ondergewaardeerde vondst van de goede oude ingenieur de Sonnaville, is in een paar minuten gaar. De Roem van Altena hoeft geen korreltje suiker en is toch na dik een uur verrukkelijk.
  4. Varieer es met de stoofpeer. Luie mensen kunnen ze wellicht in de schil koken. Spek met peren bestaat uit ongeschilde Gieser Wildemannen met spek. Zure Brederodes hebben een heel andere smaak als Zoete Brederodes.
  5. Annemieke Owel, Peter Bell, schrijf es leuke recepten op deze website. Jet Houtman, vraag es wat mensen stoofperen te laten proeven als je met je POM- kraam ergens optreedt.
  6. Telers, teel es wat anders. Neem die Flambouw nou, als gezonde stoofpeer zonder energieverspilling, of de hier al veelgeprezen Roem van Altena.
  7. Tot slot: vrienden van AGF Promotie, kom es uit je kantoorstoel en doe es wat met deze suggesties!

Verder lezen:
zibb.nl Land- & tuinbouw



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland