Verhalen rond een fruitras  


Een nieuwe rubriek op de website van de POMologische Vereniging Noord-Holland

Waarom verhalen rond een fruitras?

De wording van een fruitras staat niet op zichzelf. Een fruitras ontstaat deels door toeval, deels omdat mensen er hun best voor doen en deels omdat de tijd er rijp voor is. Ook ontstaat een fruitras op een bepaalde plek. Tegenwoordig is dat vaak een onderzoekscentrum, vroeger was dat vaak een kasteel- of notaristuin.

Ook of een ras al dan niet een succes wordt of een blijver is, hangt van van alles af. Rassen kunnen bijna uitsterven. Maar dan komt juist op tijd een redder die het ras propageert en vermenigvuldigt. Of er een streekproduct van maakt, soms met speciale culinaire avonden rond een perenras.

Fruitrassen gaan samen met verhalen. Vaak spelen markante figuren en plaatsen daarin een rol.

Het is de moeite waard om van deze verhalen te verzamelen. En breder bekend te maken.

Op deze website zijn al verhalen geschreven rond de Zoutewellepeer en de Roem van Altena peer. Het zijn verhalen waar de redactie “toevallig” tegenaan liep.

Het is mogelijk het toeval een handje te helpen. Daarover gaat dit artikel.

Hoe help je het toeval?

De redactie roept lezers van de website van de POMologische Vereniging Noord-Holland op om hun verhalen te vertellen. Waar in Nederland u ook woont, u kunt uw verhaal over een ras delen. Zo zouden er mensen zijn die de Schellinkhouter van de ondergang hebben gered en weer in het appelbomenassortiment van een kweker hebben gekregen. Maar er zijn ook mensen, die alles weten over de “hengstenballenpruimen” ( hoe die officieel ook mogen heten). En over de boomgaarden waar die pruimenbomen in stonden.

Hoe kunnen we praktisch gesproken te werk gaan?

Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden.

Mogelijkheid één: u hebt zelf een vlotte pen. U kunt dan zelf een verhaal met illustraties maken. Dat biedt u, in overleg, aan aan de redactie. Nou leert de ervaring dat er weinig mensen zijn die én veel van fruit weten én zich achter het toetsenbord in hun element voelen.

Dus is er optie twee: u doet het samen met de redactie. Over de mail spreekt u af wie wat voor zijn rekening neemt. Zoals: oude foto’s opsturen of scannen voor gebruik op Internet, oude tijdschriften navlooien, foto’s van boom en vruchten maken, bij de cultuurhistorische club op zoek gaan naar informatie over iets of iemand, een excursie naar de tuin waar de veredeling plaatsvond, gerechten of recepten met die vrucht beschrijven. Of u voert alleen een gesprek met de redactie over uw kennis. Allerlei samenwerkingsvormen zijn bespreekbaar.

In beide gevallen kunt u om te beginnen contact opnemen met de redactie via pomobas@wxs.nl. U kunt ook bellen of schrijven met de secretaris, als u dat liever doet. Zijn adres en telefoonnummer vindt u elders in het verenigingsblad en op de website.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland