Geen ruimte en toch eigen fruit?  


Een appelboom adopteren, of een miniboom aanschaffen of nog een andere oplossing kiezen!

Inleiding

Wie graag een boom voor eigen fruitoogst wil, maar geen eigen boomgaard of grotere tuin heeft kan kiezen uit minstens twee opties. Je kunt een boom adopteren. Of je kunt een miniboom aanschaffen. Of met leifruit of fruithagen gaan werken. Of je toevlucht zoeken tot … de volkstuin.

Hier bespreken we deze opties.

Een boom adopteren

Het adopteren van en appelboom kan plaatsvinden bij een aantal biologische fruittelers.

Als adoptant van een appelboom krijg je heerlijke biologische appels. Maar je kunt ook zelf ervaren wat biologische landbouw betekent: een mooi gevarieerd landschap waar nog plek is voor bloemen, vlinders en vogels.

Je wordt als adoptant in de herfst uitgenodigd voor het Plukfeest en in de zomer voor de open dagen bij de fruitboer .

Hoe werkt het?

Als je zelf een boom adopteert, krijg je een adoptiecertificaat. Als je iemand anders een origineel cadeautje wil geven en wil laten kennismaken met biologische landbouw, is een appelboomcheque een goed idee Er zijn bij de biologische fruittelers een aantal mogelijkheden.
  • Letterlijke adoptie
    Een jaar lang echt je eigen boom met naambordje; alle appels zijn voor jou.
  • Symbolische adoptie
    Een jaar lang appels afhalen in winkel; elk jaar plukdagen.
  • Boomkado à la minute
    Een Sinterklaas- of kerstcadeau, bijvoorbeeld. Je verrast je vrienden met een echte biologische adoptieboom in de boomgaard van jouw keuze met een naambordje voorzien van jouw tekst! In de herfst gaan ze gezellig appels plukken van hun eigen boom.
Daarnaast kun je ook letterlijk of figuurlijk een appelboom adopteren voor je kleinkinderen.

Tot slot is er nog een kadocheque voor een half jaar in de aanbieding.

Er zijn momenteel 7 biologische fruittelers bij wie je terecht kunt. Twee in Noord-Holland, twee in Gelderland, één in Utrecht, Flevoland, Limburg.

Op www.adopteereenappelboom.nl kun je alle verdere informatie vinden.

Miniboompjes

Er zijn tegenwoordig boompjes op heel zwakgroeiende onderstam. Die hoeven niet groter te worden dan 1 a 2 meter. Je kunt ze zo zetten of leiden langs ( geplastificeerd) draad. Of je kunt ze tegen een muur of schutting zetten. En als je niet op vakantie gaat of in vakantietijd een betrouwbare buur die je planten water geeft lukt het wellicht in een grote pot. Het hoeft met deze zwak groeiende boompjes weinig ruimte te kosten. Zeker niet als je zuilvormige boompjes weet aan te schaffen. Ze zijn er tegenwoordig zelfs met decoratief rood blad!

Zuilvormige appelboompjes nemen geen ruimte in. Foto: website firma Fleuren

Er zijn enkele mooie zuilvormige rassen in de handel, zoals Moonlight, Sunlight en, hierboven afgebeeld, Red Lane. Deze rassen in deze vorm zijn vooral ideaal voor de particulier met weinig ruimte.

Nog wat andere suggesties

De wereld biedt nog meer mogelijkheden. Tegen een schutting, langs een pad kun je fruithagen planten. Ook dan neem je weinig ruimte in beslag. Over fruithagen is een heel artikel geschreven in de rubriek “fruitteelt en zorg” op deze website. Daar zal binnenkort nog meer informatie over fruithagen komen, omdat je met fruithaag heel gemakkelijk fruit kunt telen. Op zorgboerderijen kunnen ook de ernstigst gehandicapten zo fruit plukken!.

Verder: denk aan de muur van je huis of de schutting. Je kunt, als je een beetje goede grond in het plantgat aanbrengt en evt. in de zomer water bijgeeft, langs muren en schuttingen ook steviger groeiende fruitbomen planten en deze leiden. Leifruitbomen kun je kopen in gesnoeide vorm, maar je kunt betrekkelijk eenvoudig zelf langs muur of schutting fruitbomen in mooie waaiervormen laten groeien. Je kunt dan gewoon een goedkope boom in struikvorm kopen en deze zelf snoeien en leiden.

En denk ook es aan druivenstruiken; op zuidgevels kunnen die prachtige trossen ontwikkelen. Sommige rassen hebben bovendien in de herfst grote sierwaarde met mooi rood blad.

Tot slot: op sommige volkstuinen kun je ook prima fruitboompjes zetten. Je zult je buren en het bestuur te vriend moeten houden door laagblijvende boompjes aan te schaffen (miniboompjes of werken met fruithagen, bessenstruiken etc) .

Conclusie

Wie geen of weinig ruimte ter beschikking heeft maar toch zijn eigen fruit wil hebben, kan kiezen. Of je adopteert een boom bij een biologische boer, of je schaft miniboompjes aan.

Ook fruithagen en leifruit bieden mogelijkheden als je erg weinig ruimte hebt. Daarnaast zou je kunnen kijken of je op de volkstuin met laagblijvend fruit genoeg uit de voeten kan en mag.



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland